Nekoć jedina ulica u Hamburgu u kojoj je prostitucija bila tolerirana, Herbertstraße je danas institucija u gradskoj četvrti crvenih svjetiljki.
Ulica grijeha koja se nalazi se u St Paulu poznata je po najskupljim seksualnim radnicama u Hamburgu, ali i ekskluzivnoj ulaznoj politici.

Velika i teška metalna vrata na oba kraja kratke ulice posjetiteljima daju do znanja da je svim ženama i osobama mlađim od 18 godina ulaz zabranjen. Priča se kako je kazna za žene koje ignoriraju zabranu polijevanje vodom kojom se klijenti peru prije „tretmana“.

No u nedjelju 2. listopada ženama je ipak bio dopušten ulaz, ali samo na jedan dan, povodom 100-tog rođendana ulice kada su organizirani i turistički obilasci, umjetničke izložbe i koncerti na otvorenom.

"Kao ženi, zanimljivo mi je ovuda proći. Inače nemam priliku vidjeti kako to ovdje izgleda", kaže Sandra iz Bielefelda za internetski magazin Hamburg.de koja je u razgledavanje stigla sa suprugom. Regina iz Weimara komentirala je kako je u šoku koliko sve izgleda prljavo.

Herbertstraße zasvijetli noću, kada se upali crvena rasvjeta, a oko 250 žena sjedi u izlozima s neonskim natpisima i čekaju klijente.
Dugačku tek 60 metara, ulicu su prvotno ogradili nacisti 1933. godine jer im nije pošlo za rukom zaustaviti prostituciju i striptiz klubove u tom dijelu grada pa su je odlučili jednostavno sakriti iza zidova gdje je slučajni prolaznici ne mogu vidjeti. Usprkos svojoj povijesti ulica se  našla i na meti kritika zbog rodne diskriminacije. 

Ulica grijeha nalazi se u blizini Hans-Albers-Platza (južni trg Reeperbahna posvećen Hansu Albersu) i Spielbudenplatza. Herbertstraße nije nazvana po osobi, već je dio mreže ulica u tom dijelu grada nazvanih abecednim redom po muškim imenima (kao što su Davidstraße, Erichstraße, Friedrichstraße, Gerhardstraße itd.). Izvorno se ulica zvala "Heinrichstraße".

Tijekom pandemije, kada je prostitucija bila zabranjena, seksualne radnice su prosvjedovale, a ulica je bila puna transparenata kojima traže svoja prava na plaću. Neki od njih su zbilja imali duha, poput natpisa „seks je super za imunitet“. Heinrichstraße je tada bio sablasno tiha, ali u međuvremenu su se crvena svjetla ponovno upalila.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju