Nakon sati i sati vožnje kroz pustinjski krajolik, visoki bijeli i bež zidovi grada Gadames ili Ghadamis, okruženi palmama mogu se činiti kao halucinacija. „Pustinjski biser“, kako se naziva grad u oazi na zapadu Libije, nalazi se oko 550 km jugozapadno od Tripolija, na samoj tromeđi granica s Alžirom i Tunisom. Ondje živi oko sedam tisuća stanovnika, uglavnom Berbera. 1986. godine UNESCO je upisao Gadames na popis svjetske baštine u Africi kao jedan od najstarijih saharskih gradova te 2016. kao lijepi primjer naselja tradicionalne arhitekture. 

Gadames je upisan i na popis ugroženih mjesta svjetske baštine zbog Libijskog građanskog rata, prisustva naoružanih skupina, kao i štete koju je grad pretrpio.

Ime Gadames poznato je najmanje 2000 godina, ali strukturu kakvu grad ima i danas razvili su Arapi u 7. stoljeću, nakon čega se širio tijekom stoljeća. Savršeno dizajniran za borbu protiv pustinjskih vjetrova i oštre klime sjeverne Sahare, Gadames je spektakularan primjer ekološkog planiranja.

S temperaturama koje se ljeti penju na 55 Celzijevih stupnjeva, a zimi padaju ispod nule, uvjeti za život nisu idealni, ali stanovnici su se dosjetili kako učiniti život na ulicama ugodnijim. Labirinti natkrivenih prolaza od posebno osmišljenih zidova, kao i drvoredi palmi snižavaju temperaturu na ugodnijih 20 Celzijevih stupnjeva. Zakrivljeni prolazi pomažu i protiv naleta pustinjskog pijeska kad zapušu snažni vjetrovi.

Gadames - 1 Gadames - 1 (Foto: Shutterstock)

Zidovi u Gadamesu izgrađeni su od mješavine gline, pijeska i slame te zaštićeni premazom od vapnenca. Tijekom dana zidovi štite od sunčevih zraka, a noću otpuštaju toplinu natrag. Do jutra su dovoljno hladni da ponovno obrane stanovnike od vrućine. Vještim korištenjem raspoloživih građevinskih materijala stanovnici su se dosjetili kako da im bude što udobnije uz što manje sredstava, a u pustinji to znači ugodnu temperaturu bez klima-uređaja ili grijanja kada padnu temperature.

Danas u starom dijelu Gadamesa nema stalnih stanovnika, no tijekom ljeta privlači stanare betonskih stambenim blokova novog dijela grada, kao i druge posjetitelje koji dolaze vidjeti džamije i čajane te uživati u ugodnoj temperaturi.

Odsječeni od ostatka Italije: Posjetite bajkovito selo čiji stanovnici 4 godine žive u izolaciji Monteviasco - 8 Monteviasco - 7 Monteviasco - 1 +4 Monteviasco - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju