Slavni francuski kruh i jedan od prepoznatljivih simbola Francuske, uskoro bi se mogao naći na UNESCO – ovom popisu. Naime, tamošnji pekari tvrde kako industrijski kruh sve više istiskuje baguette iz lokalnih pekara, te žele da UNESCO zaštititi umjetnost pečenja baguettea.

„Ne postoji tajna kako napraviti dobar, tradicionalni baguette. Za njegovu izradu potrebni su vrijeme i strpljenje“ – pojašnjava Mickael Reydellet, vlasnik osam pekara. U pravu je, jer ovaj kruh se sastoji samo od brašna, vode, kvasca i soli, a budite sigurni kako ga s ovim sastojcima nećete tek tako lako ispeći. Da, za njegovu pripremu potrebne su godine usavršavanja.

U Francuskoj vjeruju kako bi UNESCO zbilja mogao zaštititi način izrade ovog kruha, s obzirom da su već zaštitili umjetnost izrade napuljske pizze, tradiciju belgijskog pivarstva, ali i povijesne metode izrade kruha u Iranu i Kazahstanu.

Kao i cijeli svijet, i u Francuskoj se kruh sve više prodaje u trgovinama, koje malo po malo istiskuju pekare. Iako se dnevno u zemlji proda više od 6 milijuna baguettea, prodaja u pekarama pada iz dana u dan. I to nije slučaj od jučer, jer Reuters procjenjuje kako se još od pedesetih godina prošlog stoljeća i pojave supermarketa, broj pekara u Francuskoj do danas smanjio za tridesetak tisuća.

U svakom slučaju, francuskim pekarama želimo sreću, kao i baguetteu da pronađe mjesto na UNESCO – ovom popisu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju