Jeste li ikada vidjeli radove Bruna Catalana? Ovaj francuski umjetnik sicilijanski korijena koji je rođen u Maroku proslavio se izradom fragmentiranih brončanih kipova s torbom u ruci kojima nedostaju određeni dijelovi tijela pa izgledaju kao da nestaju u krajoliku.

Inspiraciju za djela Catalano pronalazi u vlastitim putovanjima. Kao nekadašnji mornar u pomorskoj tvrtki Société Nationale Maritime Corse Méditerranée koja je plovila po Mediteranu obišao je mnoga mjesta.

Slika nije dostupna Putovanja Visok 4 metra: Neobični čuvar pješčane plaže koji "prijeti" turistima iz mora

I dok se većina putnika slaže kako putovanja obogaćuju ljudski duh, Bruno Catalano vjeruje da ju u svakoj posjećenoj državi ostavio dio sebe koji nikada više ne može vratiti.

Upravo zato njegova djela reflektiraju taj gubitak kroz vrlo dojmljive, ali naizgled nedovršene skulpture koje prkose gravitaciji, a koje imaju naličje slavnih umjetnika iz prošlosti od Van Gogha do Toulouse-Lautreca.

Slika nije dostupna Putovanja 200 metara od poznate plaže na Mediteranu: Prva podvodna šuma na svijetu

Iznimno pamtljiva bila je njegova izložba na otvorenom – Las Voyageurs (Putnici) – u luci u Marseilleu 2013. godine u sklopu obilježavanja statusa Europske prijestolnice kulture ovog francuskog grada.

Kroz godine je izlagao u brojnim galerijama od Rima do Singapura, a njegova djela danas upotpunjuju umjetničke kolekcije diljem zemaljske kugle. Dio fragmentiranih skulptura Bruna Catalana možete vidjeti i u našoj galeriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju