Od 1. kolovoza 2021. godine i službeno je otvorena prva podvodna šuma na svijetu. Riječ je o muzeju podvodnih skulptura koji se nalazi u kristalno čistoj vodi oko turističkog mjesta Ayia Napa na jugoistočnoj strani otoka Cipra. Točnije, oko 200 metara od poznate plaže Pernera.

Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa ili kraće MUSAN djelo je proslavljenog britanskog umjetnika Jasona deCairesa Taylora. Projekt je vrijedan oko milijun eura, a obuhvaća 93 zapanjujućih umjetnina koje prikazuju monumentalna stabla i slične detalje na dubini od 8 do 10 metara.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Nose moćnu poruku: Lica s maskom zbog kojih bismo se svi trebali zamisliti

Podvodni svijet Sredozemnog mora ugrožen je u posljednjih dva desetljeća. Baš zato Jason deCaires Taylor radio je skulpture od inertnih PH neutralnih materijala koja imaju za cilj replicirati kopnenu šumu te postati žarište biološke raznolikosti pod vodom.

MUSAN je otvoren za istraživanje svim zainteresiranim roniocima svakoga dana od 9 do 18 sati. Svoj posjet možete rezervirati preko registriranih škola ronjenja na internetskim stranicama muzeja po cijeni od 20 do 60 eura, odnosno 149 do 449 kuna.

Nexus - 2 Putovanja Nove čudesne skulpture niknule ispod površine mora

Ovo nije prvi podvodni projekt Jasona deCairesa Taylora. Naprotiv, britanski kipar, podvodni fotograf zaštitnik mora i instruktor ronjenja zaslužan je za neke od najnevjerojatnijih podvodnih prizora – od Cannesa u Francuskoj preko Grenade do Cancuna u Meksiku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju