Vojska i ratna prošlost mogu biti turističke atrakcije, bilo da je riječ o muzejima edukativnog karaktera ili paradama koje pokazuju moć neke zemlje ili njenu vojnu prošlost. No, premda zvuči pomalo neobično – neke države uopće nemaju vojsku. Evo u kojim ćete državama svijeta ovo malo teže doživjeti. Ima ih tridesetak, a ovo su samo neke od njih.

Andora

Ova europska država koja je smještena između Španjolske i Francuske ima malu volontersku vojsku koja je samo ceremonijalna. S druge strane, u svrhu obrane Andora ima potpisane ugovore sa svojim susjedima.

Kostarika

Od 1949. godine na Kostarici službeno ne postoje oružane sile (osim ako ne računamo policiju). Zbog toga ovu zemlju često nazivaju „Švicarskom Centralne Amerike“, jer je proglasila trajnu neutralnost još 1983. godine. U stvarnosti, leđa joj ipak čuvaju Sjedinjene Američke Države.

Grenland

Obrana Grenlanda odgovornost je danske države, stoga grenlandske vlasti nemaju kontrolu nad grenlandskom vojskom ni vanjskim poslovima. Ne postoje regularne vojne jedinice, no od 2009. godine grenlandske vlasti su se izborile za veću autonomiju u donošenju odluka pa možda budućnost nosi neke promjene.

Island

Evo jednog posebnog pripadnika NATO pakta – Island koji nema vojsku. Islanđani su ponosni na svoju pacifističku prošlost otkako su proglasili neovisnost od Danske 1944. godine. Za svaki slučaj, imaju policiju i snage mira.

Mauricijus

Mauricijus nema vlastite profesionalne oružane snage još od 1968. godine otkako su izborili neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Sve potrebne poslove obavlja 10 000 djelatnika koji su pod zapovjedništvom policijskog povjerenika.

Najmlađe države svijeta: Zemlje u kojima više od polovine stanovništva ima manje od 18 godina +0 Uganda

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju