White Sands je najmlađi nacionalni park u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj nekadašnji državni spomenik prirode u saveznoj državi New Mexico postao je nacionalnim parkom u prosincu prošle godine.

Riječ je o pravom čudu prirode koji se proteže na 589,9 kilometara četvornih u okrugu Otero. Njime dominiraju pješčane dine, odnosno nakupine kristala gipsa koji mu daju blještavu bijelu boju, a koje se na dijelovima izdižu i do 18 metara visine.

Aralsko jezero - 1 Zanimljivosti Nekad četvrto po veličini na svijetu, danas "lokva": Jezero koje zbog politike postaje pustinja i groblje brodova

Pretpostavlja se da su dine nastale prije 7.000 do 10.000 godina od erodiranog selenita. Pa iako se White Sands smatra najvećim poljem kristala gipsa na svijetu, ova lokacija nije pod zaštitom UNESCO-a.

Lokalci ga ne žele nominirati za stavljenje na Svjetsku listu prirodne baštine jer se boje da će morati zatvoriti vojno područje za testiranje raketa po imenu White Sands Missile Range koje se nalazi u blizini, a koje je otvoreno od 1945. godine.

Danakilska pustinja - 5 Putovanja Temperature više od 50 Celzijevih stupnjeva: Je li ovo najokrutnije mjesto za život na Zemlji?

Nacionalni park danas je dom za 600-tinjak beskralježnjaka, 250 vrsta ptica, 50 sisavaca i 30 gmazova, kao 300 biljnih vrsta. Svake godine ga posjeti oko 600.000 osoba koji najčešće prespavaju u šatoru na predviđenom mjestu za kampiranje.

Ulazak u park se naplaćuje simboličnh 5 dolara, odnosno oko 35 kuna, no privremeno je zatvoren iz sigurnosnih razloga te zbog pandemije koronavirusa.

Kako izgleda Nacionalni park White Sands, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju