• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #chefs' stage

Carska janjetina koju kupuju najbolji hrvatski restorani stiže na Chefs' Stage u Šibenik

Janjetinu koja se uzgajala za carsku rusku obitelj Romanov prepoznali su i vrhunski hrvatski chefovi, ponajprije zbog mirisne i blage arome te karakteristične, mramorne masnoće...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 20.02.2020 13:19 komentari
viber Created with Sketch.
Queen Sheep - 7
Queen Sheep - 7 (Foto:Queen Sheep)

Galerija Queen Sheep - 7 0

U trendu Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Daleko od buke i stresa, u netaknutoj prirodi Gorskog kotara, bračni par Ivanka i Damir Lenac prije pet godina su se počeli baviti uzgojem vrhunskog janjećeg i ovčjeg mesa. S vremenom su se u Queen Sheep zaljubili gurmani i vrhunski chefovi diljem Hrvatske, a ovih dana se pripremaju za Chefs' Stage, internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva koji će u ožujku Šibenik pretvoriti u meku kulinarskog znanja i suradnje.

Ivanka i Damir Lenac zadovoljni su što se njihov trud nagradio „članstvom“ u klubu profesionalnih gastronoma. S njihovim proizvodima, ali i iskustvom znatiželjnici će se moći pobliže upoznati na kongresnom programu u konvencijskom centru, gdje će se okupiti više od 20 malih proizvođača iz cijele Hrvatske.

Osim Ivanke, Damira i Andreasa Lenca Queen Sheep ekipu čine i dvojica pastira, 480 vrijednih ovaca i jedna šarplaninka. Zahvaljujući strpljenju i marljivom radu danas su ponosni vlasnici prvog domaćeg brenda vrhunskog janjećeg i ovčjeg mesa te Romanovski ovaca (matična stada) za daljnji rasplod.

„Prije šest godina, sjedeći za obiteljskim stolom u pauzi od vrlo stresnog posla (kojim se eto i dalje bavimo) razmišljali smo da li ćemo izdržati ovaj tempo do samoga kraja (neki to zovu penzija). Zaključili smo da će to biti gotovo nemoguće. Odlučili smo pokušati napraviti nešto za sebe, nešto za Gorski kotar u koji smo svojevoljno doselili davne 1999. i nešto za sve sladokusce diljem zemlje. Odlučili smo proizvoditi najkvalitetniju moguću hranu, ali baš na ovom mjestu gdje i sami živimo. Nakon godine dana istraživanja, propitivanja, razmišljanja i proučavanja, odluka je pala na ovce i to baš na sortu Romanovska.

Te plemenite životinje su se uzgajale za carsku rusku obitelj Romanov, koji su navodno bili veliki ljubitelji janjećeg mesa. Njihova genetika je mješavina Sibirske ovce i muflona, poludivlja krv čini da su prilagođene na surove vremenske prilike koje vladaju našim krajem, otporne na većinu ovčjih bolesti, a u slučaju postojanja optimalnih uzgojnih uvjeta daju dva janjenja godišnje.

Slijedom svega ovoga 2015. u proljeće smo krenuli u avanturu. Nismo imali nikakvog iskustva, nikakvog znanja, nikakve značajne poljoprivredne površine, da ne spominjemo štale ili bilo kakvu drugu poljoprivrednu opremu“, pričaju nam Ivanka i Damir.

Farma "Queen Sheep" nalazi se svega četiri kilometra od kuće u kojoj žive već 21 godinu, a ime je poteklo od želje da odaju počast ovcama koje su uzgajali i sami carevi za svoje potrebe i to sa dobrim razlogom.

„Prvi potez koji smo napravili je bila registracija i zašita brenda. Naime, smatramo da regionalna zaštita pripadnosti samo donekle ima smisla, međutim mi iza svog proizvoda stojimo osobno, svojim imenom i prezimenom i smatramo da je u odnosu spram naših kupaca to najvažnije“, kažu, dodajući kako im malo mjesto omogućuje da zaborave i na sat i na kalendar. Samo promijene dana i noći te godišnjih doba ih podsjeća da vrijeme ipak prolazi. Vjeruju da većini ljudi, pogotovo mladih, to ne bi odgovaralo, ali oni su vrlo sretni. Problemi ponekad nastaju kad im zatreba pomoć.

„Teško je pronaći pomoć kada živite u mjesto u kojemu pored vas živi još svega nekoliko ljudi, ali nađe se, kada treba, najhrabriji se pojave. Kada se naviknete na činjenicu da do najbliže trgovine trebate voziti 20 km, sve dođe na svoje mjesto“, kaže Ivanka.

Kad je riječ o specifičnoj pasmini ovaca tu glavnu riječ igraju poseban, nježan okus i fina aroma.

„Romanovska ovca jeste i nije zahtjevna. Nije ukoliko se bavite hobističkim uzgojem. U stanju je pojesti gotovo sve što raste, prilično je otporna na bolesti, te ovce se u načelu ne muzu, podnose gotovo sve. Međutim ukoliko se bavite komercijalnim uzgojem, e to je potpuno druga priča. Da bi mogle proizvesti ono za što su genetski predisponirane, tretman mora biti vrhunski. To podrazumijeva prije svega adekvatni prostor (dovoljno mjesta, prozračnosti, svijetla, higijena…), dovoljno vrhunske hrane sa redovnim obrocima. Naše ovce jedu isključivo: travu i sijeno sa lokalnih planinskih pašnjaka, posebno za nas napravljenu GMO free mješavinu žitarica, morsku sol i vodu iz planinskih izvora. Ovaj način uzgoja, uz još neke dodatne uvijete koji su kod nas zadovoljeni su nam omogućili da u ovom trenutku budemo jedina farma za uzgoj ovaca u EU koja ima Halal certifikat za uzgoj.

Specifičnost ove pasmine se očituje možda najviše u samome janjećem mesu. Naime, nasuprot svih drugih pasmina kojima je masnoća raspoređena između kože i mišića, kod ove pasmine ona je prošarana u samome mišiću. Studije (provedene u USA) su pokazale da u je „marbeling efekt“ kod Romanovskih apsolutno najbolji u janjećem svijetu. Što to znači najbolje znaju kuhari, ali sve više shvaćaju i drugi naši zadovoljni kupci. Osim što navedeno osigurava izuzetnu sočnost i slatkoću samoga mesa tu je i činjenica da kod naše janjadi (ali i odraslih ovaca) izostaje karakteristični jaki miris. Miris je vrlo nježan, taman takav da ste sigurni koja vrsta mesa je na tanjuru.

Činjenica je da meso Romanovske janjadi možete spremiti sa gotovo svim vrstama začina i na sve načine termalne obrade, te postići odličan rezultat. Potrošači potvrđuju da je meso odlično i drugi dan, hladno, što nas osobito veseli“, otkrivaju Ivanka i Damir.

Njihovi prvi degustatori bili su rodbina i prijatelji. Paralelno s uzgojem su krenuli i s promocijom i marketingom, a prvi ozbiljan kupac im je postao šibenski Pelegrini s kojim surađuju već tri godine.

„Na suradnju s Pelegrinijem smo zaista jako ponosni. Pridružili su nam se i više kategorizirani hoteli iz sustava Liburnija Rivijera Hotela iz Opatije, pa restoran Vinodol iz Zagreba, pa Mano II, pa hotel Roxanich, restoran Jist Viškovo… Tu je i dolična sezonska suradnja za mesnicama Kramarić iz Zagreba. Imamo još cijeli niz povremenih kupaca, a tu su i neka potencijalno zainteresirana druga značajna imena iz hrvatske gastronomije, međutim, za sada, naši kapaciteti toliko mogu pokriti. Radimo na povećanju proizvodnje i vjerujemo da ćemo si uskoro moći dozvoliti i proširenje tržišta.

Želja nam je nastaviti prisustvo u segmentu vrhunske gastronomije jer smatramo da kvaliteta janjećeg i ovčjeg mesa kojeg proizvodimo to svakako i zaslužuje. Veliki trud, predani rad i ljubav su ugrađeni u svaki kilogram isporučenog proizvoda i ne mislimo raditi kompromise.

Naš poslovni plan predviđa krajnji broj od 650 ovaca i godišnju proizvodnju od približno 2.200 do 2.600 janjaca. I to je to. Ako se pitate zašto, razlog je vrlo jednostavan: izračunali smo da toliku proizvodnju možemo jednako ovako kontrolirati, te i dalje održavati na ovoj razini kvalitete. Više od toga bi bila avantura u uvjetima u kojima trenutno jesmo.

Naši kupci žele moći svojim gostima ponuditi vrhunski gastronomski proizvod, ali to žele moći napraviti uvijek. Dakle, osim najbolje kvalitete, kvaliteta mora biti kontinuirana kroz cijelu godinu, bez oscilacija. E u tom segmentu smo bitno drukčiji od drugih. Naime, naši janjci nisu „sretna posljedica proizvodnje sira“, mi ovce uzgajamo isključivo zbog proizvodnje mesa.

Ova pasmina se janji skoro dva puta godišnje (svakih 6 i pol do 7 mjeseci) i to nam omogućava da gotovo u svakom dijelu godine imamo dostupnog svježeg proizvoda. Moramo priznati da nam se prvenstveno zbog potražnje dogode kraće „rupe“, ali to je neizbježno, ipak radi se o životinjama.

Drugi razlog za kvalitetu leži u činjenici da naša janjad dostignu komercijalnu težinu u vrlo kratkom periodu (između 60 i 90 dana), tako da možemo reći da se zamalo radi o mliječnoj janjadi.
Treći vjerojatni razlog je i kalibracija (težina trupa). Naime, kod nas nema zadane veličine, već pokušamo uvijek izaći maksimalno u susret i isporučiti točno ono što je traženo, a traženo je svašta. Neki žele trupove od 6 do 8 kg, neki od 8 do 10 kg, neki do 10 do 13 kg, neki traže samo veće od 15 kg, a ponekad to bude i 17 ili više kg. Svatko ima neku svoju koncepciju ili razlog“, kažu Ivanka i Damir.

Queen Sheep - 7 Queen Sheep - 7 (Foto: Queen Sheep)

 

Chefs'Stage im također pomaže platforma koja spaja male proizvođače i restorane.

„Chefs'Stage je prvo mjesto na kojemu smo biti ozbiljnije prisutni. Sama činjenica da smo tamo pozvani je velika čast i dokazuje da smo nešto zaista dobro napravili. Puno ljudi je iz medija čulo za nas i prije našeg pojavljivanja tamo, međutim biti uvršten u klub profesionalaca u gastronomiji ima itekakvu težinu. Iako nismo u mogućnosti ništa specijalno izložiti na štandu, puno ljudi zastane i pita o čemu se radi. To u većini slučajeva bude dovoljno.

Trud i entuzijazam koji ulažu Rudi Štefan i njegovi suradnici je nevjerojatan i zarazan, a kada se uzme u obzir da je riječ o redom mladim ljudima sigurno nam se smiješi svijetla budućnost. Kontakti su sve. U našoj državi nažalost manjka organizacije i povezivanja na gotovo svim nivoima. Bez tih niti koje moraju povezati proizvođače i ugostitelje praktički lutamo u mraku i snalazimo se svaki za sebe kako najbolje znamo. To i jeste jedan od ključnih razloga nemogućnosti napretka. Svijet se u međuvremenu integrira na nevjerojatnim razinama i dok se ne budemo ustrojili na jedna moderan i dinamičan način nećemo se moći pomaknuti sa početka.

Chefs'Stage je po našem mišljenju jedan odličan projekt i pokušaj da se pokrenemo i okrenemo prema modernim vremenima na državnom nivou i šire. Za nas osobno to je mjesto upoznavanja sa ljudima koji čine današnju gastronomsku scenu i upoznavanja sa kolegama proizvođačima od kojih većina ratuju sa istim problemima kao i mi“, zaključuje bračni par Lenac.

  • #chefs' stage
  • #queen sheep
  • #janjetina
  • #Ovce
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Ogroman potencijal
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Dajte mu šansu
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Vrijedi poslušati
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Ne može jednostavnije: Slatka torta od meda za koju sve sastojke imate kod kuće
Jednostavnije ne može
Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Požar na vrhu Vjesnikova nebodera: Diže se gusti dim
Buktinja
Drama u Vjesnikovu neboderu: "Požar se agresivno širi vertikalno, krhotine otpadaju sa zgrade"
VIDEO Pogledajte snimku: "Ovako je počeo požar u neboderu"
Vjesnik u plamenu
VIDEO Pogledajte snimku: "Ovako je počeo požar u neboderu"
show
Vivian Wilson mamila poglede na modnoj reviji u Los Angelesu
gradi svoj put
Znate li čija je ovo kći? Tata joj je svjetski moćnik čijeg se prezimena odrekla
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Jedan tihi pokazatelj u krvi može predvidjeti demenciju desetljećima prije simptoma!
Alarmantni rezultati nove studije
Jedan tihi pokazatelj u krvi može predvidjeti demenciju desetljećima prije simptoma!
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
sport
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
FOTO Hrvatski ultrasi odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
PODIGLI PORUKU
FOTO Hrvatski ultrasi vulgarno odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
Scene od kojih ćete se naježiti! Modrić ulazio u igru, a crnogorski navijači napravili su ovo
hodajuća legenda
VIDEO Scene od kojih ćete se naježiti! Modrić ulazio u igru, a crnogorski navijači napravili su ovo
tv
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
putovanja
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Terra ima novu božićnu kolekciju
Jednostavna, a toliko efektna
Pogledajte ovu božićnu kolekciju, ne znamo bismo li je poklonili ili ostavili samo za sebe
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
sve
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
FOTO Hrvatski ultrasi odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
PODIGLI PORUKU
FOTO Hrvatski ultrasi vulgarno odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
Janjeći kotleti
Ručak za 30 minuta

Jednostavno, a prefino: Recept za neodoljivo sočnu janjetinu

Za lijepu boju i okus začinskog bilja u smjesu za premazivanje mesa dodajte i pistacije, a kako bi ostala na mjestu, poslužit će bjelanjak... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Janjetina - 1 Hrana i piće
    Kraljica fešta

    Pet savjeta za savršeno pečenje: Kako pripremiti mladu janjetinu?

  • Janjeći kotleti Hrana i piće
    Ručak za 30 minuta

    Jednostavno, a prefino: Recept za neodoljivo sočnu janjetinu

  • Janjetina Hrana i piće
    Savršeno za Uskrs

    Janjetina koju ćete sanjati: Trik za pečeno meso koje je tako mekano da se može rezati – vilicom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close