• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #chefs' stage

Carska janjetina koju kupuju najbolji hrvatski restorani stiže na Chefs' Stage u Šibenik

Janjetinu koja se uzgajala za carsku rusku obitelj Romanov prepoznali su i vrhunski hrvatski chefovi, ponajprije zbog mirisne i blage arome te karakteristične, mramorne masnoće...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 20.02.2020 13:19 komentari
viber Created with Sketch.
Queen Sheep - 7
Queen Sheep - 7 (Foto:Queen Sheep)

Galerija Queen Sheep - 7 0

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Daleko od buke i stresa, u netaknutoj prirodi Gorskog kotara, bračni par Ivanka i Damir Lenac prije pet godina su se počeli baviti uzgojem vrhunskog janjećeg i ovčjeg mesa. S vremenom su se u Queen Sheep zaljubili gurmani i vrhunski chefovi diljem Hrvatske, a ovih dana se pripremaju za Chefs' Stage, internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva koji će u ožujku Šibenik pretvoriti u meku kulinarskog znanja i suradnje.

Ivanka i Damir Lenac zadovoljni su što se njihov trud nagradio „članstvom“ u klubu profesionalnih gastronoma. S njihovim proizvodima, ali i iskustvom znatiželjnici će se moći pobliže upoznati na kongresnom programu u konvencijskom centru, gdje će se okupiti više od 20 malih proizvođača iz cijele Hrvatske.

Osim Ivanke, Damira i Andreasa Lenca Queen Sheep ekipu čine i dvojica pastira, 480 vrijednih ovaca i jedna šarplaninka. Zahvaljujući strpljenju i marljivom radu danas su ponosni vlasnici prvog domaćeg brenda vrhunskog janjećeg i ovčjeg mesa te Romanovski ovaca (matična stada) za daljnji rasplod.

„Prije šest godina, sjedeći za obiteljskim stolom u pauzi od vrlo stresnog posla (kojim se eto i dalje bavimo) razmišljali smo da li ćemo izdržati ovaj tempo do samoga kraja (neki to zovu penzija). Zaključili smo da će to biti gotovo nemoguće. Odlučili smo pokušati napraviti nešto za sebe, nešto za Gorski kotar u koji smo svojevoljno doselili davne 1999. i nešto za sve sladokusce diljem zemlje. Odlučili smo proizvoditi najkvalitetniju moguću hranu, ali baš na ovom mjestu gdje i sami živimo. Nakon godine dana istraživanja, propitivanja, razmišljanja i proučavanja, odluka je pala na ovce i to baš na sortu Romanovska.

Te plemenite životinje su se uzgajale za carsku rusku obitelj Romanov, koji su navodno bili veliki ljubitelji janjećeg mesa. Njihova genetika je mješavina Sibirske ovce i muflona, poludivlja krv čini da su prilagođene na surove vremenske prilike koje vladaju našim krajem, otporne na većinu ovčjih bolesti, a u slučaju postojanja optimalnih uzgojnih uvjeta daju dva janjenja godišnje.

Slijedom svega ovoga 2015. u proljeće smo krenuli u avanturu. Nismo imali nikakvog iskustva, nikakvog znanja, nikakve značajne poljoprivredne površine, da ne spominjemo štale ili bilo kakvu drugu poljoprivrednu opremu“, pričaju nam Ivanka i Damir.

Farma "Queen Sheep" nalazi se svega četiri kilometra od kuće u kojoj žive već 21 godinu, a ime je poteklo od želje da odaju počast ovcama koje su uzgajali i sami carevi za svoje potrebe i to sa dobrim razlogom.

„Prvi potez koji smo napravili je bila registracija i zašita brenda. Naime, smatramo da regionalna zaštita pripadnosti samo donekle ima smisla, međutim mi iza svog proizvoda stojimo osobno, svojim imenom i prezimenom i smatramo da je u odnosu spram naših kupaca to najvažnije“, kažu, dodajući kako im malo mjesto omogućuje da zaborave i na sat i na kalendar. Samo promijene dana i noći te godišnjih doba ih podsjeća da vrijeme ipak prolazi. Vjeruju da većini ljudi, pogotovo mladih, to ne bi odgovaralo, ali oni su vrlo sretni. Problemi ponekad nastaju kad im zatreba pomoć.

„Teško je pronaći pomoć kada živite u mjesto u kojemu pored vas živi još svega nekoliko ljudi, ali nađe se, kada treba, najhrabriji se pojave. Kada se naviknete na činjenicu da do najbliže trgovine trebate voziti 20 km, sve dođe na svoje mjesto“, kaže Ivanka.

Kad je riječ o specifičnoj pasmini ovaca tu glavnu riječ igraju poseban, nježan okus i fina aroma.

„Romanovska ovca jeste i nije zahtjevna. Nije ukoliko se bavite hobističkim uzgojem. U stanju je pojesti gotovo sve što raste, prilično je otporna na bolesti, te ovce se u načelu ne muzu, podnose gotovo sve. Međutim ukoliko se bavite komercijalnim uzgojem, e to je potpuno druga priča. Da bi mogle proizvesti ono za što su genetski predisponirane, tretman mora biti vrhunski. To podrazumijeva prije svega adekvatni prostor (dovoljno mjesta, prozračnosti, svijetla, higijena…), dovoljno vrhunske hrane sa redovnim obrocima. Naše ovce jedu isključivo: travu i sijeno sa lokalnih planinskih pašnjaka, posebno za nas napravljenu GMO free mješavinu žitarica, morsku sol i vodu iz planinskih izvora. Ovaj način uzgoja, uz još neke dodatne uvijete koji su kod nas zadovoljeni su nam omogućili da u ovom trenutku budemo jedina farma za uzgoj ovaca u EU koja ima Halal certifikat za uzgoj.

Specifičnost ove pasmine se očituje možda najviše u samome janjećem mesu. Naime, nasuprot svih drugih pasmina kojima je masnoća raspoređena između kože i mišića, kod ove pasmine ona je prošarana u samome mišiću. Studije (provedene u USA) su pokazale da u je „marbeling efekt“ kod Romanovskih apsolutno najbolji u janjećem svijetu. Što to znači najbolje znaju kuhari, ali sve više shvaćaju i drugi naši zadovoljni kupci. Osim što navedeno osigurava izuzetnu sočnost i slatkoću samoga mesa tu je i činjenica da kod naše janjadi (ali i odraslih ovaca) izostaje karakteristični jaki miris. Miris je vrlo nježan, taman takav da ste sigurni koja vrsta mesa je na tanjuru.

Činjenica je da meso Romanovske janjadi možete spremiti sa gotovo svim vrstama začina i na sve načine termalne obrade, te postići odličan rezultat. Potrošači potvrđuju da je meso odlično i drugi dan, hladno, što nas osobito veseli“, otkrivaju Ivanka i Damir.

Njihovi prvi degustatori bili su rodbina i prijatelji. Paralelno s uzgojem su krenuli i s promocijom i marketingom, a prvi ozbiljan kupac im je postao šibenski Pelegrini s kojim surađuju već tri godine.

„Na suradnju s Pelegrinijem smo zaista jako ponosni. Pridružili su nam se i više kategorizirani hoteli iz sustava Liburnija Rivijera Hotela iz Opatije, pa restoran Vinodol iz Zagreba, pa Mano II, pa hotel Roxanich, restoran Jist Viškovo… Tu je i dolična sezonska suradnja za mesnicama Kramarić iz Zagreba. Imamo još cijeli niz povremenih kupaca, a tu su i neka potencijalno zainteresirana druga značajna imena iz hrvatske gastronomije, međutim, za sada, naši kapaciteti toliko mogu pokriti. Radimo na povećanju proizvodnje i vjerujemo da ćemo si uskoro moći dozvoliti i proširenje tržišta.

Želja nam je nastaviti prisustvo u segmentu vrhunske gastronomije jer smatramo da kvaliteta janjećeg i ovčjeg mesa kojeg proizvodimo to svakako i zaslužuje. Veliki trud, predani rad i ljubav su ugrađeni u svaki kilogram isporučenog proizvoda i ne mislimo raditi kompromise.

Naš poslovni plan predviđa krajnji broj od 650 ovaca i godišnju proizvodnju od približno 2.200 do 2.600 janjaca. I to je to. Ako se pitate zašto, razlog je vrlo jednostavan: izračunali smo da toliku proizvodnju možemo jednako ovako kontrolirati, te i dalje održavati na ovoj razini kvalitete. Više od toga bi bila avantura u uvjetima u kojima trenutno jesmo.

Naši kupci žele moći svojim gostima ponuditi vrhunski gastronomski proizvod, ali to žele moći napraviti uvijek. Dakle, osim najbolje kvalitete, kvaliteta mora biti kontinuirana kroz cijelu godinu, bez oscilacija. E u tom segmentu smo bitno drukčiji od drugih. Naime, naši janjci nisu „sretna posljedica proizvodnje sira“, mi ovce uzgajamo isključivo zbog proizvodnje mesa.

Ova pasmina se janji skoro dva puta godišnje (svakih 6 i pol do 7 mjeseci) i to nam omogućava da gotovo u svakom dijelu godine imamo dostupnog svježeg proizvoda. Moramo priznati da nam se prvenstveno zbog potražnje dogode kraće „rupe“, ali to je neizbježno, ipak radi se o životinjama.

Drugi razlog za kvalitetu leži u činjenici da naša janjad dostignu komercijalnu težinu u vrlo kratkom periodu (između 60 i 90 dana), tako da možemo reći da se zamalo radi o mliječnoj janjadi.
Treći vjerojatni razlog je i kalibracija (težina trupa). Naime, kod nas nema zadane veličine, već pokušamo uvijek izaći maksimalno u susret i isporučiti točno ono što je traženo, a traženo je svašta. Neki žele trupove od 6 do 8 kg, neki od 8 do 10 kg, neki do 10 do 13 kg, neki traže samo veće od 15 kg, a ponekad to bude i 17 ili više kg. Svatko ima neku svoju koncepciju ili razlog“, kažu Ivanka i Damir.

Queen Sheep - 7 Queen Sheep - 7 (Foto: Queen Sheep)

 

Chefs'Stage im također pomaže platforma koja spaja male proizvođače i restorane.

„Chefs'Stage je prvo mjesto na kojemu smo biti ozbiljnije prisutni. Sama činjenica da smo tamo pozvani je velika čast i dokazuje da smo nešto zaista dobro napravili. Puno ljudi je iz medija čulo za nas i prije našeg pojavljivanja tamo, međutim biti uvršten u klub profesionalaca u gastronomiji ima itekakvu težinu. Iako nismo u mogućnosti ništa specijalno izložiti na štandu, puno ljudi zastane i pita o čemu se radi. To u većini slučajeva bude dovoljno.

Trud i entuzijazam koji ulažu Rudi Štefan i njegovi suradnici je nevjerojatan i zarazan, a kada se uzme u obzir da je riječ o redom mladim ljudima sigurno nam se smiješi svijetla budućnost. Kontakti su sve. U našoj državi nažalost manjka organizacije i povezivanja na gotovo svim nivoima. Bez tih niti koje moraju povezati proizvođače i ugostitelje praktički lutamo u mraku i snalazimo se svaki za sebe kako najbolje znamo. To i jeste jedan od ključnih razloga nemogućnosti napretka. Svijet se u međuvremenu integrira na nevjerojatnim razinama i dok se ne budemo ustrojili na jedna moderan i dinamičan način nećemo se moći pomaknuti sa početka.

Chefs'Stage je po našem mišljenju jedan odličan projekt i pokušaj da se pokrenemo i okrenemo prema modernim vremenima na državnom nivou i šire. Za nas osobno to je mjesto upoznavanja sa ljudima koji čine današnju gastronomsku scenu i upoznavanja sa kolegama proizvođačima od kojih većina ratuju sa istim problemima kao i mi“, zaključuje bračni par Lenac.

  • #chefs' stage
  • #queen sheep
  • #janjetina
  • #Ovce
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Korčula okom fotografa: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Kao brod od kamena
Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Čelnik splitskog kotara upozorio sugrađane da se muškarac s kalašnjikovom šeće ulicom
Istraga u tijeku
Stigla dojava da se muškarac s kalašnjikovom šeće Splitom. Oglasila se policija i HDZ-ovac koji je digao uzbunu
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu; obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok
Rijedak slučaj
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu: Obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok za šokom
Novim Zakonom o naplati cestarine isključit će se plaćanje cestarine u gotovini
Stiže novi zakon
Cestarina se više neće moći plaćati gotovinom
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
zdravlje
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Stigla je u hrvatske bolnice!
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Podgrijavate rižu? Evo zašto to može biti kobna greška!
Stručnjaci upozoravaju
Podgrijavate rižu? Evo zašto to može biti kobna greška!
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Za dlaku!
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Pub kviz koji pokazuje imate li znanje za natjecanje uživo
Pokažite što znate!
Pub kviz koji pokazuje imate li znanje za natjecanje uživo
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Na Marsu
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Armin Hodžić za Dinamo zabio 50 golova, sad s 30 godina potpisao za drugoligaša
JEDNOSTAVNO NESTAO
Za Dinamo je zabio 50 komada u sto utakmica, sad je s 30 godina potpisao za drugoligaša
Bivši kapetan Zvezde preminuo na terenu: Zabio je gol, a nešto kasnije više ga nije bilo
SAMO 42 GODINE
Bivši kapetan Zvezde preminuo na terenu: Zabio je gol, a nešto kasnije više ga nije bilo
tv
MasterChef: MasterChef prvom epizodom nove sezone nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite nove specijalitete!
SAZNAJTE!
MasterChef prvom epizodom nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite doznati tko će se kući vratiti s pregačom!
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Ljupka Gojić Mikić u haljini Dries Van Notena
Opet je zablistala
Haljina Ljupke Gojić Mikić je definicija elegancije s dozom odvažnosti
sve
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Janjeći kotleti
Ručak za 30 minuta

Jednostavno, a prefino: Recept za neodoljivo sočnu janjetinu

Za lijepu boju i okus začinskog bilja u smjesu za premazivanje mesa dodajte i pistacije, a kako bi ostala na mjestu, poslužit će bjelanjak... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Janjetina - 1 Hrana i piće
    Kraljica fešta

    Pet savjeta za savršeno pečenje: Kako pripremiti mladu janjetinu?

  • Janjeći kotleti Hrana i piće
    Ručak za 30 minuta

    Jednostavno, a prefino: Recept za neodoljivo sočnu janjetinu

  • Janjetina Hrana i piće
    Savršeno za Uskrs

    Janjetina koju ćete sanjati: Trik za pečeno meso koje je tako mekano da se može rezati – vilicom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close