Na pročelju zgrade zakonodavne skupštine Bolivije koja se nalazi u središtu La Paza nalazi se ogroman sat koji – ide unatrag. Kazaljka se kreće u obrnutom smjeru, a i brojevi su postavljeni "naopačke“. Namjerno.

La Paz se nalazi na visoravni u Andama na 3650 metara nadmorske visine i jedan je od najviših gradova na svijetu, poznat i po sustavu javnog prijevoza – žičarama (Teléferico). La Paz je i kulturno središte s brojnim kulturnopovijesnim spomenicima i sveučilištem. Službeni glavni grad Višenacionalne Države Bolivije je Sucre, ali La Paz je sjedište vlade i parlamenta i de facto glavni grad ove južnoameričke države.

Sam grad broji više od 800 tisuća stanovnika (šire područje gotovo dva milijuna) i treći je najmnogoljudniji grad u Boliviji. Većinu stanovništva čine Indijanaci Aimará i Quechua. Ova dva autohtona jedinstvena su u svijetu po tome što prošlost tradicionalno doživljavaju kao ono ispred sebe, a budućnost iza sebe.

Zato je "naopaki" sat na Plazi Murillo postavljen kako bi podsjetio stanovnike La Paza na njihove korijene i nasljeđe te kako bi simbolički odrazio "južnjaštvo" bolivijskog naroda. Zgrada skupštine, izgrađena 1920-ih imala je sasvim običan sat do 2014., kada je postavljen ovaj novi.

Obrnuti sat također je u skladu sa smjerom kretanja sjene sunčanog sata na južnoj hemisferi. Smjer kretanja kazaljki na satu nije odabran proizvoljno. Kako su se mehanički satovi razvili od sunčanoga sata, koji su izumili Rimljani prije više od 2000 godina, smjer kazaljki isti je kao i smjer kretanja sjene u sunčanom satu – na sjevernoj hemisferi.

Na južnoj hemisferi sjena se kreće, pa - suprotno od kazaljke na satu. Doduše, u slučaju Bolivije i nije baš uvijek tako jer se zbog blizine ekvatora sjena na sunčanom satu ne kreće uvijek u istome smjeru, ali to i nije toliko bitno jer je obrnuti sat tek simbol.

Obrnuti sat u La Pazu, osim toga, manifestira, odnosno prkosi činjenici da se i u sadašnjosti odražava prošlost. Uobičajeni smjer kazaljke na satu podsjetnik je na kolonijalizam i postkolonijalno doba koji su bitno odredili povijest ove države i njezinih naroda.

Međutim, ideja gradske vlasti koju je trebao odražavati nekonvencionalni "južni sat" i nije odmah bila jasna stanovnicima – mnogi su mislili da se jednostavno riječ o – "zbrljanom" poslu. Drugi su oduševljeno pozdravili promjenu, a neki su se čak zalagali za to da se svi satovi na kontinetu preokrenu.

Do toga za sada nije došlo i vjerojatno se tek rijetki upuštaju u filozofiranje o doživljavanju protoka vremena kao političke uvjetovanosti, ali naopaki sat u La Pazu svakako je efektan detalj kojim se odaje počast  tradiciji bolivijskih naroda.

Jedinstvena Bolivija: Zemlja čudesne prirode, bioraznolikosti i ljudi zebri Uyuni Bolivija - 1 Bolivija - 2 +1 Bolivija - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju