Glavni grad Nizozemske posjetiteljima nudi mnogo toga, od lijepe arhitekture i fantastičnih restorana do famozne kulturne scene koju čine umjetničke galerije i muzeji. No, postoji i ona druga strana grada, u koju spadaju i oni „užitci“ koji kod nas nisu legalizirani, kao naprimjer, kupnja kanabisa.

Uz nedavnu najavu kako turistima više neće biti omogućene ture slavnom Crvenom četvrti, gradske vlasti sad pokušavaju donijeti zakon prema kojem bi svima koji nisu stanovnici Amsterdama, onemogućili kupnju kanabisa u coffee shopovima.

Slika nije dostupna Putovanja Prostitucija u doba korone: Što se dogodilo s poznatom četvrti za legalnu kupnju seksa?

S populacijom nešto manjom od milijun stanovnika, Amsterdam se prošlih godina (ne računajući, naravno, „pandemijsku“) borio s velikim brojem turista. Samo u 2018., grad je posjetilo 19 milijuna ljudi, a gradske vlasti su analizom zaključile da solidan dio njih dolazi prvenstveno kako bi mogli uživati u čarima coffee shopova.

„Amsterdam je internacionalni grad u koji želimo privući turiste, no prvenstveno bismo voljeli da dođu radi bogatstva, ljepote i kulturne ponude“ – izjavila je gradonačelnica Femke Halsema, te dodala kako smatra da to treba biti primarni razlog posjete gradu.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 10 stvari koje šokiraju, čude ili plaše turiste u Nizozemskoj

Nakon što su prošle godine povećane turističke takse i uvedene posebne odredbe koje se tiču iznajmljivanja stanova putem Airbnb – a, ovo je očito još jedan, novi način, na koji će se u glavnom nizozemskom gradu pokušati boriti protiv masovnog turizma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju