Ako planirate putovanje u nizozemsku prijestolnicu zabave, bookmarkirajte ovaj članak jer možda će vam dobro doći...

Nacionalna politika o drogama u Nizozemskoj utvrđena je nizozemskim Zakonom o opijumu. Iako kanabis nije legalan u Nizozemskoj, postoji politika tolerancije (gedoogbeleid), što znači da se zakon ne provodi u odnosu na maloprodaju malih količina za osobnu upotrebu u kafićima s kanabisom poznatim kao coffeeshopovi.

Općina Amsterdam donijela je "politiku lokalnih kafića" kako bi ograničila "uznemiravanje javnosti", održala sektor malim, transparentnim i upravljivim, spriječila kriminalnu umiješanost u sektor i obeshrabrila mlade ljude da koriste kanabis.

Kanabis je dostupan za rekreacijsku upotrebu u kafićima u Nizozemskoj od 1976., a proizvodi od kanabisa prodaju se otvoreno samo u određenim lokalnim coffeeshopovima. Posjedovanje do pet grama za osobnu upotrebu je dekriminalizirano, međutim policija ga i dalje može zaplijeniti, što se često događa pri provjerama automobila u blizini granice ili na raznim događanjima. Druge vrste prodaje i transporta (preko granice) nisu dopuštene, iako je opći pristup kanabisu blag.

Ne cigaretama. Mogli bismo čak i spomenuti da je tolerancija prema kanabisu puno veća negoli tolerancija prema klasičnim cigaretama. Naime, ulazite li u coffeeshopove, vidjet ćete znak zabrane pušenja, no taj se znak odnosi na klasične cigarete. Nigdje, ali baš nigdje, klasične cigarete nisu dopuštene u zatvorenim prostorima, dok ćete puno lakše pronaći mjesta na kojima možete zapaliti joint.

Postoji više načina na koji možete konzumirati kanabis - jedan je u samim coffeeshopovima poput The Bulldog Palace (Leidseplein 15), a drugi u smoke friendly barovima kao što je Saloon Smoking Bull (Lange Niezel 13, Amsterdam). Razlika je ta da u coffeeshopu možete kupiti i konzumirati svoj proizvod, a u smoke friendly barovima možete samo konzumirati proizvod koji ste donijeli sa sobom.

Cijene variraju, no za joint ćete platiti od 5 eura naviše, a ako niste sigurni što kupujete, savjet možete potražiti na prodajnom mjestu. Pitat će vas želite li podići ili spustiti svoje raspoloženje te vam sukladno tome prodati smotuljak u plastičnoj tubi. Kupite li tri ili više smotuljka, cijena je niža, a na vama je da odaberete onaj koji vam najbolje odgovara.

Amsterdam cijena marihuane Amsterdam cijena marihuane (Foto: Punkufer)

Savjet: Provjerite ima li vaš kafić zelenu i žutu naljepnicu u staklenom izlogu jer je to potvrda da ima dozvolu.

U kafićima se prodaju različite vrste trave i u različitim oblicima. Možete dobiti dvije vrste trave: Indicu koja vam daje opuštajući učinak ili Sativu koja vas više podiže. Zatim možete odlučiti kako želite konzumirati kanabis, želite li čistu travu, travu pomiješanu s duhanom ili travu pomiješanu s uljem hašiša. Nakon toga možete odabrati kako je želite konzumirati: kao joint, na lulu ili kao čisti proizvod.

Najvažnije od svega - dobro se zabavite i budite pametni. :)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju