Baš kao što Hrvati imaju strašan strah od propuha, a rakijom liječe sve tegobe - i Nizozemci imaju svoje "mušice" kojima se ostatak svijeta čudi... 

Maslac od kikirikija i krumpirići – može!

Maslac od kikirikija je kod nas stigao na velika vrata tek nakon što se na svakom koraku počela spominjati važnost proteina, kako kod mršavljenja, tako i vježbanja. No Nizozemci odavno obožavaju tu kremastu mazalicu, ali ne nužno na kruhu – osobito vole umakati pržene krumpiriće u maslac uz kakvo pivo ili drugo piće. Ponekad dodaju i dobar sloj majoneze na cijelu kombinaciju, a to se čudo zove patatje oorlog.

Imaš nešto na licu!

Crno između zuba ili šmrklje na licu – bez brige, Nizozemac vam neće prešutjeti takvu neugodnost. Dovoljno su otvoreni i verbalni oko svih „gadosti“ koje se mogu naći na licima, stoga im takve primjedbe nemojte uzimati za zlo.

Neobično čestitanje

Na nizozemskim proslavama rođendana svaki novi gost koji uđe kroz vrata pozdravlja sve nazočne, jednog po jednog – bilo rukovanjem ili poljupcem u obraz, što može potrajati. Uz stisak ruke Nizozemci će svima, a ne samo slavljeniku reći „gefeliciteerd’, što znači „čestitam“, a jednako očekuju zauzvrat.

Nakon čestitanja gosti sjednu u krug oko stola na kojem najčešće nema alkohola, tek kave, čajevi i slastice. Nakon što prođe vrijeme predviđeno za druženje domaćin će pristojno podsjetiti goste da je vrijeme za poći kući.

Alarm nije razlog za paniku

Svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u Nizozemskoj se oglašava testni alarm za uzbunu na kojeg se nitko ne obazire - baš kao što se više Zagrepčani ne čude topu u podne. Panika u očima jedan je od načina na koji možete razlikovati turiste od Nizozemaca, koji na glasan zvuk ostati hladni kao špricer. Vrijeme za zabrinutost nastupa tek ako alarm traje dulje od 90 sekundi – to znači da se ne radi o testu nego pravoj opasnosti.

Psi s tifusom

Vjerojatno nema puno nacija koje su toliko kreativne u osmišljavanju psovki kao Hrvati, no dok smo se mi usredotočili na dijelove tijela, Nizozemcima su ključne riječi „kolera“, „rak“, „tifus“ i ostale bolesti u tom stilu. Krijg de klere (zarazi se kolerom) ili tyfushond (pas s tifusom) samo su neke od uvreda koje možete zaraditi.

Velika krigla? Ne hvala…

Iako Nizozemci mogu popiti, vole to činiti malo-pomalo – odnosno nemaju fetiš na ogromne krigle ili polulitarske limenke. Fluitjes (190 - 250 ml) ili nešto veće vaasjes (230-330 ml) njihova su mjera. Razlog tome nisu nikakvi čudnovati tradicionalni običaji nego praktično razmišljanje da tako će pivo tako sporije ishlapjeti ili se ugrijati.

A gdje su zavjese?

U Nizozemskoj gotovo nikad nećete vidjeti zavjese na prozorima. Naime, Nizozemci jednostavno ne skrivaju unutrašnjost svog doma, pa prolaznici mogu slobodno pogledati što se odvija unutar četiri zida. Stvar je u tome da Nizozemci ne gledaju drugima u dom, jednostavno ne pada im na pamet zaviriti u tuđi prostor, a više o tom fenomenu doznajte ovdje.

Koliko ljudi stane na bicikl?

Na dva kotača se vozi oko 10 milijuna Nizozemaca. No bicikl ondje nije samo omiljeno sredstvo za rekreaciju, nego i prijevoz do škole ili posla. Također, uopće nije neobičan prizor vidjeti roditelje kako „poslažu“ i više od jednog djeteta na bicikl kako bi što jednostavnije obavili dnevnu rutinu. Osim toga, Nizozemcima kaciga na biciklu ne treba, a jedan od argumenata je da ih niti pješaci ne nose.

Djeco, tko će opaliti vatromet?

Nizozemci obožavaju vatromet i jedva čekaju novu godinu da se ispucaju kako spada. Dok je u većini zemalja djeci pristup zabranjen dok se odrasli zabavljaju vatrometom, u Nizozemskoj su mališani dobrodošli i od malih se nogu uče kako koristiti pirotehniku.

Pupkovina se reže – kod kuće

Nakon što im pukne vodenjak, trudnice u Nizozemskoj se ne zamaraju prijevozom do bolnice jer preferiraju porod kod kuće. U bolnicu se žuri samo u slučaju kompliciranih trudnoća, ali ako sve štima, najljepše im je rađati u toplini vlastita doma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju