Aloe vera
Možda vam je poznata kao dobro sredstvo za ublažavanje opeklina od sunca, ali ona je također i izvrstan pročišćivač zraka. Ona zapravo apsorbira kemikalije iz proizvoda za čišćenje, a daje vam čak i znak upozorenja, razvojem smeđe mrlje, ako kemikalije postignu previsoku razinu.

Crveni bršljan
Istraživači sa Sveučilišta u Georgiji testirali su 28 ukrasnih biljaka i njihovu sposobnost uklanjanja toksina iz zraka. Ova je biljka ocijenjena kao najbolja. Upadljiva, jednostavna za održavanje, brzo se širi i odličan je izbor za terarij.

Areca palma
Ova prekrasna palma tokom dana proizvede veliku količinu kisika, a istraživanja su pokazala da vrlo uspješno uklanja i formaldehid. Osim toga, zimi pomaže vratiti vlagu suhom zraku.

Spatafilija (Peace lilly)
Ljiljan upija zagađivače kao što su formaldehid (u sagovima) trikloretilen (u plastici), benzen (u bojama), i ksilen (u ljepilu). Zalijevate ga jednom tjedno, a držite ga po izboru na svijetlom ili tamnom mjestu.

Kaučukovac
Gusto, tamno zeleno lišće ove biljke pomaže filtrirati formaldehid, benzen i amonijak - sve dok bitno ne poboljša kvalitetu zraka vašeg životnog prostora. Nešto je zahtjevnija biljka, treba puno svjetlosti i često i obilno zalijevanje, a također je treba držati daleko od životinja ili djece, jer je otrovna ako se konzumira.

Sabljica ili Svekrvin jezik
Za razliku od Areca palme, ova je biljka noćni proizvođač kisika, što je čini idealnom za spavaću sobu. Savršena je za sve one kojima održavanje biljaka ne ide baš od ruke, jer je vrlo otporna i uspijeva u svim uvjetima.

Bršljan
Ova sjajna biljka penjačica najčešće se uzgaja kao viseća biljka. Bršljan je odličan za uklanjanje benzena iz zraka, a također smanjuje količinu čestica fekalne materije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju