GOTAN PROJECT - LAST TANGO IN PARIS

Ime ove pjesme dolazi od istoimenog filma s Marlon Brandom i Romy Schneider u glavnim ulogama, što i nije čudno kada znamo da je ovo i obrada naslovne glazbene teme. Kada je snimljen, 1972. godine, podigao je veliku prašinu svojim 'erotskim' scenama. Kada ih usporedimo s današnjim filmovima, scena s maslacom izgleda kao da je iz nekog filma koji ide na programu u obiteljskom terminu. Ova 'stvar' se nalazi na debut albumu pariškog (eto još jedna poveznica) tango banda Gotan Project, koji je uvijek rado viđen gost i u Hrvatskoj!

GARY MOORE- PARISIENNE WALKWAYS

Ako želite osjetiti pravi sjetni blues ona je ovo jedan od najboljih izbora u vašem mp3 folderu. Pjesma koju je nekadašnji gitarist legendarnih Thin Lizzy, Gary Moore gotovo uvijek izvodio na bisovima zvuči kao duga šetnja pariškim pločnicima po kiši. Nema tog gitariste koji ne zna na koji način Gary prelazi sa pjevačke dionce u dugački (ali briljantni) gitarski solo...vrhunsko blues djelo majstora!

ÉDITH PIAF - SOUS LE CIEL DE PARIS

Još jedna pjesma koja je dobila ime po filmu i u pitanju je 'neslužbena himna' francuske metropole. Film iz 1951. godine i nema ljepše crno- bijele razglednice od ovog filma. Originalnu pjesmu pjeva Jean Bretonnière, a mi vam ipak predstavljamo puno poznatiju verziju koju pjeva Édith Piaf. Pjesma koja je očito bila inspiracija Yannu Tiersenu za soundtrack filma 'Amelie'. Glas 'malog vrapčića', vergl, harmonika...slušate li ovu pjesmu dok hodate Montmartreom nema vam pomoći - vjerovati ćete da ste u najromantičnijem crno- bijelom filmu ikad snimljenom. U vašoj režiji!

'Le Best of The La Rest' pjesama o Parizu i jedan uljez koji je o Parizu, ali ne ovom Francuskom:

Morrissey - I'm Throwing My Arms Around Paris

Thelonious Monk - April in Paris

Les Negresses Vertes - I Love Paris

Beth Orton - Paris Train

Ry Cooder - Paris, Texas

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju