Puno se o Vukovaru pisalo i puno se piše, pogotovo u studenom, kada se obilježava Dan sjećanja i tužna obljetnica pada Vukovara, koja cijelom svijetu treba poslužiti kao podsjetnik da ratovi nisu samo crtice u povijesti, već najcrnji događaji koji najviše pogađaju "obične" ljude zbog kojih uvijek treba razmotriti sve alternative oružanom sukobu i pomoći im na sve moguće načine, ako do tih groznih događaja ipak dođe.

Međutim, Vukovar nije samo grad ratnih stradanja, već mjesto koje se s pravom može nazvati Biser Dunava, pa osim podsjetnika na ratne strahote bez grižnje savjesti svakom strancu preporučite posjet Vukovaru, jer osim što će se podsjetiti da rat nije rješenje i da u njemu nema pobjednika, vidjet će jedinstven grad koji se smjestio na ušću Vuke u Dunav.

1. Dvorac Eltz


Bajkoviti dvorac star 270 godina nezaobilazna je stanica u šetnji Vukovarom. Istražite ovu baroknu arhitekturnu ljepoticu koja je građena u nekoliko navrata od sredine 18. stoljeća te u potpunosti obnovljena nakon ratnih razaranja 1991. godine. U sklopu dvorca nalazi se i Gradski muzej Vukovar, koji čuva tragove prekrasne kulturne baštine grada i sjeveroistočne Hrvatske.

2. Muzej vučedolske kulture


Vučedolska golubica simbol je Vukovara te istoimene kulture nastale u bakrenom dobu uz desnu obalu Dunava i na krajnjem istoku Hrvatske. Vučedolska kultura obuhvaćala je revolucionarne tehnološke procese poput prvog serijskog lijevanja bakra, o čemu više možete saznati, ako posjetite Muzej vučedolske kulture.

3. Povijesni centar


Prepoznatljivu vizuru Vukovaru daje povijesni centar sa snažnim arhitektonskim utjecajima baroka i kasnobaroknog klasicizma. Ovo središte obuhvaća brojne građevine i spomenike iznimne ambijentalne vrijednosti.

4. Ada i Adica


Odmorite u stoljetnoj šumi omeđenoj močvarnim područjima rijeke Vuke, koja je ime Adica dobila prema turskoj riječi za riječni otok. Tijekom ljetnih mjeseci potražite osvježenje na izletištu Ada, odnosno na pjeskovitom otoku u Dunavu svega 5 minuta vožnje čamcem od središta grada.

5. Rodna kuća Lavoslava Ružičke


Dom prvog hrvatskog nobelovca u Vukovaru pretvoren je u spomen-muzej i slavi njegova znanstvena postignuća. U kući se mogu vidjeti originalni dokumenti i medalje vezani uz život i rad Ladislava Ružičke, koji je Nobelovu nagradu za kemiju dobio 1939. godine.

6. Vukovarski vodotoranj

Obvezna postaja je i legendarni Vukovarski vodotoranj, simbol otpora koji započinje novi život. Jeste li znali da je Vukovarski vodotoranj svojevremeno bio drugi po veličini vodotoranj na svijetu? A da se nekada u njemu nalazio restoran? A jeste li znali da i mi imamo svoj kosi toranj? Vukovarski vodotoranj od svoje je osi nagnut čak 18 centimetara, ali to nije posljedica rata...

7. Hostel 101 Dalmatinac

Ako vas vaš prijatelj iz inozemstva pita za preporuku smještaja dok istražuje grad i okolicu, ne oklijevajte – uputite ga u 101 Dalmatinca. Hostel 101 Dalmatinac moderno je uređen i smješten u samom centru Vukovara, a namijenjen je mladima i onima koje godine ne sprečavaju da se tako osjećaju. Kako prepoznati 101 Dalmatinca? Bez imalo problema, samo tražite zgradu karakteristične crno-bijele fasade. No nisu pjege samo obične crne mrlje na bijeloj površini. Svaka pjega označava jednu od 20 hrvatskih županija.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju