Na krajnjem istoku Hrvatske, tu gdje Dunav ljubi nebo, u gradu poznatom po žrtvi koju je podnio za modernu Hrvatsku, smjestio se malen, ali toliko simpatičan hostel specifičnog naziva da smo jednostavno morali istražiti pozadinu i priču 101 Dalmatinca u Slavoniji.

Hostel 101 Dalmatinac moderno je uređen i smješten u samom centru Vukovara, a namijenjen je mladima i onima koje godine ne sprečavaju da se tako osjećaju. Kako prepoznati 101 Dalmatinca? Bez imalo problema, samo tražite zgradu karakteristične crno bijele fasade. No, nisu pjege samo obične crne mrlje na bijeloj površini. Svaka pjega označava jednu od 20 hrvatskih županija.



Zašto hostel u Vukovaru? Kroz posljednjih nekoliko godina grad Vukovar polako, ali sigurno, postaje prepoznatljiva destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Posebno mjesto u povijesti, ali i mnoge znamenitosti koje datiraju iz dalekih stoljeća koja su prethodila ovome, privlače sve više posjetitelja i turista u ovaj grad, a oni se nerijetko odlučuju na višednevni boravak. S ciljem povećanja i poboljšanja turističke ponude grada, prvenstveno mlađim posjetiteljima, u studenom 2015. godine otvoren je ovaj hostel. Uz karakterističnu fasadu, hostel se, na prvu, ističe i po svom imenu. Zašto naziv 101 Dalmatinac? Hostel je zapravo "mlađi brat" Design hostela 101 Dalmatinac iz Splita, s kojima uspješno surađuju i razmjenjuju iskustva.

Hostel 101 Dalmatinac raspolaže s ukupno 45 kreveta raspoređenih u 10 spavaonica. Jedna spavaonica je dvokrevetna, šest je četverokrevetnih, dvije su šestokrevetne i jedna spavaonica ima sedam kreveta. Sve sobe su klimatizirane i posjeduju vlastitu kupaonicu i toalet, a pored svakog kreveta pronaći ćete noćnu lampu za duga noćna čitanja.

Kao i pjege na fasadi, nazivi spavaonica posvećeni su hrvatskim županijama, a svaki krevet u toj sobi nosi ime grada iz te županije. Svim gostima omogućen je besplatan WiFi, a posebno treba pohvaliti parking koji je rezerviran za goste. Kako vam boravak u hostelu ne bi bio monoton i dosadan, u što čisto sumnjamo, svim gostima na raspolaganju je Playstation 4, veliki TV i mnoštvo knjiga kojima se možete opustiti u dnevnom boravku hostela.



Valja napomenuti da je osoblje srdačno i veoma susretljivo, stoga neka vas ne začudi kada vas izazovu na vatrenu borbu Playstationom. AliPplaystation i mnoštvo knjiga nije jedina ponuda koja se nudi gostima. Svakom gostu se pristupa individualno i ako je potrebno svakom će organizirati dodatne sadržaje, kao što su obilazak grada i muzeja uz pratnju vodiča, panoramsko razgledavanje grada Vukovara uz vožnju Dunavom ili turističkim vlakićem i mnoštvo drugih sadržaja u suradnji s lokalnim obrtnicima.

Prvih godinu dana gosti hostela bili su većinom iz Hrvatske, dobar broj iz drugih država Europe, a mogu se pohvaliti i s nekoliko gostiju iz Japana, Australije i SAD-a. U prosjeku gosti se zadržavaju 2 do 3 dana, a prosjek godina je 25. Ali ako ste stariji, to ne znači da vas neće isto tako srdačno prihvatiti.

Hostel se pokazao kao pun pogodak jer se Vukovar nalazi na poznatoj dunavskoj biciklističkoj ruti EuroVelo 6, te su biciklisti njihovi česti gosti. A kakve su reakcije? Urednost, moderni dizajn i kvalitetan smještaj uvijek naiđu na dobre reakcije, a ljubaznost i uslužnost zaposlenika visoko je ocijenjena na oglašivačima smještaja kao što su booking.com i tripadvisor.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju