Na krajnjem istoku Hrvatske smjestio se jedan od najljepših i najzanimljivijih muzeja na našem području. Za sve one koji žele naučiti o načinu života naroda i kultura koje su prije nekoliko tisuća godina šetale našim krajevima, Muzej vučedolske kulture pravo je mjesto za početak istraživanja.

Konceptom, ali i samim dizajnom, ovaj muzej osvaja odmah na prvu. Muzej je izgrađen na samom rubu lokaliteta gdje su pronađeni ostaci vučedolskog naselja.
 

 

Zasigurno najpoznatiji stanovnik ovog muzeja je Vučedolska golubica, i iako se original ne nalazi u stalnom postavu muzeja, i dalje je jedan od glavnih izložaka zbog kojeg posjetitelji dolaze u ovaj kraj.

Vučedolska kultura svoj naziv dobila je po lokalitetu Vučedol, koji se nalazi 5 km od Vukovara. Na tom mjestu pronađeni su ostaci velikog naselja koje datira iz bakrenog doba. U vrijeme vrhunca 'Vučedolci' su se rasprostirali po cijeloj Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i dijelu Austrije.

I dok su mnoge danas razvikanije kulture, poput Egipćana, Mezopotamaca, ali i Kineza, tek počinjale shvaćati i koristiti pismo ono se na ovim područjima već naveliko koristilo. Pripadnici vučedolske kulture poznati su i po tome što su prvi shvatili značenje sunčevih i mjesečevih mijena te su po njima ravnali svoj kalendar.



Izuzetna činjenica, koja je otkrivena prilikom iskapanja na lokalitetu, jeste da su pripadnici vučedolske kulture koristili pilu zbog čega su bili prvi narod u Europi koji je koristio istu. Vučedolci su bili izuzetni kuhari i izraženi korisnici i proizvođači keramike što pokazuju predmeti koji su pronađeni tijekom brojnih istraživanja. Treba napomenuti da neki pronađeni predmeti datiraju i do 3500 godina prije Krista.

Muzej je otvoren 30. lipnja 2015. godine i do danas je zabilježio preko 20 000 posjetitelja. Stalni postav muzeja prostire se na oko 1200 kvadrata, a podijeljen je u 19 cjelina od kojih svaka označava jednu od temeljnih aktivnosti ili vrijednosti u životu Vučedolca.

Jedna cjelina, koja posebno pada u oči posjetitelju, je cjelina koja je posvećena, i danas, čovjekovu najboljem prijatelju – psu. Vučedolci su poznati po tome što su jedan od prvih naroda koji su uspjeli pripitomiti psa i uključiti ga u svoj način života. Da je pas bio značajan dio u njihovom životu potvrđuju i nalazi pasjih kostura pronađeni u grobovima njihovih vlasnika. Pripadnici vučedolske kulture pokapali su se sukladno sa svojim astrološkim znakovima, odnosno položaj tijela mrtvih slagana su tako da, položajem ruku i nogu, asociraju na položaj zvijezda u određenom astrološkom znaku.

Iako su Vučedolci bili izuzetni lovci i većinu svoje prehrane su bazirali na lovu, poznata je i činjenica da su stanovnici oko Vukovara bili prvi narod koji se počeo baviti intenzivnim stočarstvom odnosno uzgojem goveda. Govedina je u njihovoj prehrani činila 85 %, do je u prehrani stanovnika u okolici Vinkovaca prevladavalo jelenje meso.

Ostatak muzeja prikazuje predmete iz svakodnevnog života, kako su se gradile kuće te običaje koje su istražitelji do sada uspjeli odgonetnuti.

Cijena ulaznice za odrasle je 30 kuna, dok će studenti, umirovljenici, učenici i osobe s posebnim potrebama za ulaznicu trebati izdvojiti 20 kuna.
Muzej je otvoren od utorka do nedjelje u vremenu od 10 – 18 sati, a zatvoren ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju