Ovaj grad naseljen je već 5000 godina u kontinuitetu, a smješten je u najistočnijoj hrvatskoj županiji. To je grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu. A ako ste krenuli u Vukovar, jedno mjesto morate obići – bajkoviti dvorac Eltz.

Gradnja ovog zdanja počela je još 1749., a započeo ju je vlasnik vukovarskog feuda grof Anzelmo Kazimir Eltz. Središnji dio prvi je izgrađen, a ostatak je nadograđivan. Konačan izgled dobio je početkom 20. stoljeća, a ubraja se u najreprezentativnije objekte baroknog razdoblja u Hrvatskoj.

Tijekom Domovinskog rata dvorac je pretrpio velika oštećenja. Uništene su i zbirke koje su se u njemu čuvale, a neke su i nestale. Dvorac je obnovljen u sklopu projekta Savjeta Europe i Ministarstva kulture RH "Vukovar - Vučedol - Ilok: Istraživanje - Obnova - Revitalizacija" i vratila se njegova stara uloga. Naime, od 1968. u njemu je smješten Gradski muzej Vukovar.

Muzej je inače osnovan 20 godina prije donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika koje je gradu poklonio dr. Antun Bauer. Prva lokacija muzeja bila je Zgrada diližansne pošte u staroj baroknoj jezgri. Do rata imao je oko 50 tisuća eksponata u nekoliko odjela na više lokacija. U Zavičajnom muzeju prikazivala se povijest grada, dok je Zbirka Bauer sadržavala presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. stoljeća.Tu je bio i Memorijalni muzej posvećen nobelovcu Ladislavu Ružički te Muzej novije povijesti.

Tijekom 1990-ih osnovana je nova zbirka, Muzej Vukovara u progonstvu, a nastala je donacijom hrvatskih i europskih umjetnika za Vukovar. U njoj se danas nalazi više od 1500 djela, a čini stalni postav u obnovljenom dvorcu.

Radno vrijeme muzeja je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a ponedjeljkom ne radi. Cijena ulaznice za odrasle je 30, a obiteljske 50 kuna.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju