"Prema onome što smo do sada kušali, ove nas godine očekuju odlična vina, a vinari i dalje trebaju vrijedno raditi na unapređenju kvalitete, ali i na promociji“, naglasio je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica prilikom otvorenja manifestacije En Primeur 2018. u zagrebačkom hotelu Westin. Vinari su istaknuli kako nas ove godine očekuju vina s dobrim potencijalom, koja pršte aromama, te su izrazili zadovoljstvo zbog toga što vina postaju popularnija među mlađom populacijom koja prepoznaje vinarstvo i vinogradarstvo kao jedan segment hrvatske tradicionalne baštine.

Više od 50 vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije te Međimurja predstavilo je svoja mlada vina berbe 2017. godine i crvena vina starijih godišta, koja još nisu ponuđena tržištu. Okupljena stručna javnost i brojni drugi zaljubljenici u vina imali su priliku kušati mlada vina iz gotovo cijele Hrvatske.

Ivan Škorić, Ivica Kovačević, Vlado Krauthaker Ivan Škorić, Ivica Kovačević, Vlado Krauthaker (Foto: PR)

"Radimo s vinarima novi zakon o vinu kako bismo im olakšali pristup tržištu i decentralizirali kontrole koje moraju obavljati prije stavljanja svog vina u promet. U tijeku su velike investicije u vinarije koje financiramo EU novcem, a pripremamo i novu Vinsku omotnicu koja će osigurati bolju dostupnost novca za investicije u vinarije te promidžbu naših vina, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Na manifestaciji u organizaciji Udruženja vinarstva pri HGK-u i udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae uživalo se u kušanju mladih graševina, pošipa i drugih sorti.

Izlagači Izlagači (Foto: PR)

Uzvanicima su se obratili Ivan Škorić, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, te Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije, koji je naglasio važnost organiziranja ovakvih manifestacija s ciljem promocije hrvatskih vinara i vina.

U podršku HGK-u, u posljednjih nekoliko godina, vinari ulažu veliku trud u promociju vina u inozemstvu, kako bi predstavili svoja vina i afirmirali Hrvatsku kao zemlju bogate enogastronomske baštine. A potvrda kvalitete stigla je prošle godine kada su hrvatski vinari osvojili rekordan broj medalja i priznanja na prestižnim svjetskim vinskim natjecanjima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju