Sastojci:

450 grama rafiniranog šećera
100 ml obične vode
200 ml slatkog vrhnja od 30 posto mliječne masti
2 žlice maslaca
1 žlica viskija
1 žlica morske soli
1 mahuna vanilije

Priprema:

1. Šećer razmutite s vodom, pa ga stavite da se topi u poklopljeni lonac od nehrđajućeg čelika oko šest minuta na umjerenoj temperaturi.

Prije termičke obrade uzmite čist kist (za premazivanje kolača), navlažite ga običnom vodom, pa njime prijeđite preko unutrašnjih stranica lonca.

2. Otklopite poklopac, pojačajte vatru na najjače. Nastavite kuhati šećer BEZ miješanja oko 8 do 10 minuta. Dozvoljeno je pažljivo pomicanje lonca slijeva na desno nad štednjakom kako bi se ubrzao proces karamelizacije, ali ne i stavljanje bilo kakvog kuhinjskog pomagala u vruću smjesu.

3. Kada smjesa počne mijenjati boju, smanjite temperaturu na umjereno pa nastavite s termičkom obradom. Kuhajte sve dok smjesa ne dobije tamnu boju jantara.

4. Pažljivo maknite šećernu smjesu s vatre (obavezno upotrijebite kuhinjske rukavice!) i odmah ulijte slatko vrhnje koje će nakratko 'zakipjeti'. Kad se smjesa smiri, ubacite maslac pa ga nježno umiješajte s pjenjačom.

5. Na kraju dodajte viski, sol i sadržaj mahune vanilije koju ste istrugali nožićem. Prebacite umak u vatrostalnu posudu i njome prelijte željeni desert. Dobar tek!

Savjet plus:
Kada se viski-karamela ohladi do kraja,možete je staviti u hladnjak i na taj način spremiti za kasnije. Prije korištenja je ne zaboravite 'podgrijati'.

U našoj fotogaleriji pronađite ideju kako sve možete iskoristiti ovaj umak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju