Gdje promijeniti novac?

Najbolje je ponijeti eure, koje će primiti svaka ovlaštena mjenjačnica u Beogradu i pretvoriti ih u srpske dinare. Prije povratka u Hrvatsku dobro je potrošiti kovanice, jer hrvatske mjenjačnice ne prihvaćaju i mijenjaju kovani novac. Za jednu kunu dobit ćete oko 16 srpskih dinara.

Kako doći?

Živite li u Zagrebu, najjednostavniji način je zrakoplovom Air Serbije  koja vozi svaki dan na direktnoj liniji između ova dva glavna grada. Cijene karte variraju ovisno o duljini putovanja i dijelu godine u kojoj putujete.

S obzirom da je udaljenost između Zagreba i Beograda nešto manja od 400 kilometara, automobilom stižete za otprilike 4 sata vožnje po autocesti A3.

Direktne autobusne linije do Beograda idu otprilike četiri puta dnevno, a cijena karte stoji oko dvjestotinjak kuna. Na raspolaganju vam je i vlak, no za ovu ćete avanturu trebati izdvojiti minimalno 7,5 sati putovanja u jednom smjeru.

Kako se kretati po gradu?

Najjednostavniji i najbrži način je taksijem. Na području grada djeluje oko 20 različitih legalnih taksi tvrtki koje naplaćuju oko 10 kuna za start, i 5 kuna za prijeđeni kilometar, kao što je PINK Taxi ili BEOGRADSKI taksi.

Gdje odsjesti?
Ako novac nije problem uputite se u luksuzni hotel s 5 zvjezdica Hyatt Regeny Belgrade u Novom Beogradu koji je proglašen najboljim hotelom od strane turističke stranice Trip Advisor za 2015. godinu.

Korektnu uslugu dobit ćete u hotelu Park koja ima na raspolaganju čak 122 sobe, a noćenje stoji otprilike 500 kuna po osobi.

Preko stranice Stan za dan u Beogradu možete prespavati i po cijeni manjoj od 70 kuna, a jeftini smještaj možete naći i u beogradskim hostelima. Preferirate li šarm B&B hotela, pokušajte sa Smokvicom u općini Vračar.

Gdje jesti?
Nema smisla doći u Beograd i jesti talijanske pizze, meksičke tortilje i francuske puževe. Isprobajte umjesto toga lokalnu kuhinju u zalogajnici Kafanica koja služi užičke pljeskavice, kajmak, šopsku salatu i slična jela. Varoš Kapija u Ulici carice Milice održava duh starog Beograda, a nudi velik izbor toplih i hladnih predjela, glavnih jela i deserata.

Posjetite i jedan od najstarijih beogradskih restorana Tri šešira koji se smjestio na prometnoj Skadarliji, a domaća jela u zapanjujućoj atmosferi možete probati i u Kalemegdanskoj terasi.



Što vidjeti?
Beogradskom panoramom dominira tvrđava na ušću Save u Dunav, a koju okružuje najveći park u gradu – Kalemegdanski park. Istražite Hram svetog Save – jedan od najvećih pravoslavnih crkvi na svijetu, prošećite mostom na riječnom otoku Ada Ciganlija i posjetite Kuću cvijeća u kojem je pokopan Josip Broz Tito.

Ljubitelji kulture trebali bi istražiti Narodni muzej, Muzej primjenjene umjetnosti i Muzej suvremene umjetnosti. Skadarlija je obavezna turistička ruta svih turista. Riječ je o bohemskoj četvrti u kojoj se nalaze brojni restorani i kafići. Ako ste pak zainteresirani za šoping, obavite ga u Knez Mihajlovoj u centru grada.



Noćni život

Beograd se ponosi bogatim noćnim životom. Većina Beograđana i njihovih gostiju silaze na splavi duž obale Save i Dunava gdje se klubovi otvaraju u usidrenim brodovima, a rade uglavnom cijelu noć. Ovdje vlada pravilo za svakog ponešto, jer se mogu naći klubovi puštaju elektronsku glazbu, ugošćuju romske svirače ili se izvodi folk domaća glazba.

U posljednje vrijeme u Beogradu su sve su popularniji izlasci u kafane poput Čaršije koje žanrovski ruše sve granice. Karirani stolnjaci, tamburice i tradicionalne pjesme privlače mlade Beograđane i turiste bez obzira slušaju li Cecu ili Arktic Monkeys.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju