Voynichev rukopis ilustrirana je knjiga čiji sadržaj nije poznat s obzirom na to da je napisana na nepoznatom jeziku. Istraživali su ga najbolji znanstvenici i kriptografi svijeta, ali nisu uspjeli otkriti o čemu se u njemu radi.

Na stranicama se mogu vidjeti crteži životinja, ljudi i predmeta, ali i detaljni prikazi biljaka od kojih neke na rastu na Zemlji, zbog čega neki sumnjaju da je rukopis vanzemaljskog porijekla.

 

A photo posted by Alexis Papazisimos (@alexis_papz) on

Dr. Arthur Tucker tvrdi da je najmanje 37 od 303 prikazane biljke raslo u Srednjoj Americi i Meksiku tijekom 15. i 16. stoljeća, zbog čega pretpostavlja da je napisan aztečkim jezikom nahuatl. No to nikad nije potvrđeno.

> Misteriozne stvari pronađene na Zemlji koje nitko ne može objasniti

Nepoznati jezik na pergamentu od teleće kože
Voynichev rukopis broji 240 stranica, a neke su stranice od originalnih 272 izgubljene. Tekst je pisan ptičjim perom slijeva na desno, a nepoznat autor koristio je abecedu koja je imala 20-30 prepoznatljivih znakova.

 

Fotografija koju objavljuje @punkuferhr

Analizirajući brzinu, krivulje i način pisanja, potvrđeno je da je autor pisao taj nepoznati jezik s lakoćom, odnosno da ga je dobro poznavao.

Pyramiden Putovanja Zamrznut u vremenu: Misterij grada koji su nakon nesreće stanovnici napustili "preko noći"

Analiza je pokazala i da je rukopis pisan na pergamentu napravljenog od tanke teleće kože prije otprilike 600-tinjak godina. Točnije, vjeruju da je napisan između 1404. i 1438. godine tijekom renesanse. 

Taj ilustrirani rukopis otkrio je američki trgovac poljsko-litvanskog podrijetla Wilfried M. Voynich 1912. godine, a po njemu je dobio ime. Od 1969. godine se čuva u knjižnici rijetkih knjiga sveučilišta Yale, gdje je poznat i pod šifrom Beinecke MS 408.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju