• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Kamo putovati

Veliki koraljni greben: Ronjenje iznad najvećeg živućeg bića na planeti

I sad dok gledam ovu sliku, ni sama ne mogu vjerovati da sam tu bila. Vidim sebe kako sjedim na tom malom sjedalu, glave naslonjene na prozor i raširenih očiju. Još jednom sam osjetila da sam živa, onako zapravo. No dosta sanjarenja, idemo dalje na priču.

Punkufer avatar placeholder
Sanda Radoš 6.04.2017 10:07 komentari
viber Created with Sketch.
Veliki koraljni greben - 2
Veliki koraljni greben - 2 (Foto:Sanda Radoš)

Galerija Veliki koraljni greben - 9 6 Dio Velikog koraljnog grebena iz aviona 6 Otok Fitzroy 6 Milln greben 6

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"


Ulazimo u brod i svatko dobiva peraje i masku. To je to. Službena potvrda da se ide roniti. I to ne bilo gdje, već na najveće živuće stvorenje na planeti. Ako ste čitali moj prethodni članak znate već, a ako niste, da ponovimo. Vodim vas na Veliki koraljni greben koji se raširio uz istočnu obalu Australije na 2300 kilometara. Uvršten je među 7 svjetskih prirodnih čuda. Ima 2900 grebena i 900 otočića. I jedino je živo biće koje se vidi iz svemira. Zvuči moćno, zar ne? A ja, mali čovjek, to sada idem vidjeti. Snovi stvarno ponekad postaju stvarnost.

Iako sam već sam prije stavljala ovu sliku, sigurna sam da niste svi vidjeli kako izgledaju ti grebeni iz aviona, pa je stavljam iznova. A i da vam budem iskrena, ne mogu se nagledati ovakvih ljepota kojima nas je podarila majka Zemlja.



I sad dok gledam ovu sliku, ni sama ne mogu vjerovati da sam tu bila. Vidim sebe kako sjedim na tom malom sjedalu, glave naslonjene na prozor i raširenih očiju. Još jednom sam osjetila da sam živa, onako zapravo. No dosta sanjarenja, idemo dalje na priču.

Bio je to mali brodić i odmah smo se sprijateljili jedni s drugima. Primijetila sam da na proputovanju Australijom ima jako puno mladih Europljana. Čak sam vidjela jedan par Francuza koje sam upoznala dan prije u Cairnsu u jednoj agenciji. A sa mnom je bila i Chantal koja ostaje 7 dana na brodu.

Nakon otprilike 50 minuta vožnje, prva stanica na kojoj je izlazio dio putnika bio je Fitzroy Island koji je ujedno i nacionalni park. Prekriven je raskošnom prašumom, okružen predivnim mirnim plažama i grebenom, a tu se nalazi i rezervat za rehabilitaciju kornjača. Htjela sam i to vidjeti, ali odmah smo krenuli dalje. Nas čeka još jedan sat vožnje po Koraljnom moru i ultimativni cilj.



Kao što sam već napisala u prethodnom članku, odlučila sam se za izlet na vanjski koraljni greben. Bio je to izlet za ronjenje s maskom i dihalicama, pošto je sam greben izrazito blizu površine, svega par centimetara. Ujedno se moglo nadoplatiti i za početni zaron, a to je zaron s bocama bez prethodno položenog tečaja za ronjenje. A budući da je moje geslo na ovom proputovanju bilo da moram isprobati stvari koje nikad nisam, tako sam se odlučila i za to.

I dok smo se vozili, pozvani smo na vrh palube kako bi nam instruktor Francuz održao predavanje o ronjenju. Bila sam nevjerojatno uzbuđena, a to uzbuđenje se lagano pretvaralo u nervozu, pa čak i strah. Svi koji su već prije ronili hrabrili su me, ali činilo mi se bezuspješno.

I prošla su ta dva sata vožnje od Cairnsa i mi smo napokon došli na odredište: Milln greben.



Sparkirali smo se kraj jednog većeg broda na kojemu su bili putnici koji ostaju preko noći na grebenu. Mi, novaci, spremni na naš prvi zaron, podijeljeni smo u 2 grupe. Pošto nije postojao fotograf, a mi početnici nismo smjeli imati male podvodne kamere, nekako sam isposlovala s instruktorom da zakači moju iznajmljenu kamericu za svoje odijelo, jer sam jednostavno morala imati uspomenu na svoj prvi zaron. I na to uvijek trebate paziti ako ste sami ili nemate podvodnu kameru ili je ne smijete koristiti iz nekog razloga, obavezno se pri kupnji aranžmana raspitajte za fotografa na brodu, jer sam poprilično sigurna da ćete htjeti uspomene.

Nakon što smo obukli odijela, stavili su nam pojas s kamenjem oko struka da lakše potonemo. A na leđa bocu. Probali smo udahnuti kroz cijev. Okus kisika iz boce bio je odvratan. Kad su nas "opasali" sa svom tom aparaturom, jedva sam se digla s klupice od te silne težine i pomislila kako sam gotova kad me se more dočepa.



I došlo je vrijeme. Mi moderni Robinsoni Crusoei bili smo spremni suočiti se s plavetnilom i reći zbogom kisiku na kakav smo navikli. Onom u slobodnom obliku. Skočili smo s broda. Francuz nas je upitao da li smo spremni. "Ja nisam!" povikala sam. "Ne prolazi mi dovoljno zraka kroz cijev." On će na to: "Ma to ti je normalno, moraš se naviknuti". Ja opet pokušavam udahnuti i nemam dovoljno zraka. Panika me hvata, ako sad ne mogu udahnuti, kako će tek biti ispod vode.

"Daj da ja probam", kaže on i uzme moju cijev, diše jedno vrijeme i kaže: "U pravu si, ne prolazi dovoljno zraka". Misliš?! I vrate me natrag na brod kako bi dobila novu bocu. Kod ove opreme protočnost zraka bila je zamjetno bolja, ali i dalje vrlo čudna. Nije kao da dišete na dihalicu. Zrak je puno oskudniji. Ali eto, natovare oni novu bocu na mene i skočim ja opet u more. Bili smo na dubini od otprilike 10-ak metara. A ona moja fobija da ću potonuti kao kamen pokazala se neutemeljenom, jer je toliko teško potonuti da nas je čak instruktor morao vući prema dolje.

Cijelo vrijeme dok se spuštaš, moraš održavati tlak puhanjem kroz zatvoren nos. I naravno, svako malo netko se od nas uspaničari i krene brzo prema gore. Ali malo po malo i mi smo se naviknuli biti pod vodom.



I taman kad smo se naviknuli i došli na otprilike 2 metra dubine, trebalo je napraviti jedan test bez kojeg se ne može dalje nastaviti ronjenje. Dakle, treba se malo izmaknuti maska i pustiti voda unutra, a zatim treba onda tu vodu izbaciti van. E tu su već pale prve žrtve. Vidim kako jedan dečko šiba prema površini. Probam i ja i čim mi se maska napuni vodom, ja je izbacim puhanjem i onda opet udahnem preostalu vodu iz maske u nos, umjesto da udahnem kroz usta. Rezultat: gušenje. Vrlo neugodno. Dečki su već bili odustali, a ja sam rekla instruktoru da bi još probala. Mamma didn't raise no quitter. I tako nakon par pokušaja, odustadoh i ja. Jednostavno mi je bilo prirodno udahnuti kroz nos, a ne usta. Koja tuga. Zato se za takve stvari prvo polaže tečaj u bazenu, a ne odmah bacanje u duboko modro more.

Kad je završila ta tortura, popeli smo se natrag na brod i onda je krenula nova runda torture zvana morska bolest. Valjda sam kad je sav taj stres prošao, tek onda osjetila posljedice njihanja broda.

Ali nisam htjela gubiti vrijeme, nego sam odmah krenula istraživati greben s dobrom starom maskom i dihalicom.

Greben je bio vrlo blizu broda, ali opet ne odmah do njega, pa kako sam otplivala do tamo, nije mi bilo svejedno jer je ekipa već lagano bila krenula prema brodu na odmor i okrjepu, a ja sam ostala sama tamo bauljati. Ja i hrpa ribica i tko zna čega još. More je bilo valovito i nisam znala što me sve čeka. Tren prije čula sam kako su jedne djevojke naišle na morskog psa. I eto, ronim ja i pokušavam se diviti tom morskom svijetu. Ali samo čekam kad ću se, da prostite, riješiti svog doručka.



Nakon par minuta odlučila sam se vratiti na brod i malo odmoriti, u nadi da će mi biti bolje. Ovako je to izgledalo na brodu: razne plate s jelima krasile su stol, ekipa je uživala u slasnom ručku, a ja sam sjedila na stražnjem dijelu broda, s glavom između koljena, otužno gledala u pod i umirala od mučnine. Nakon jedno pola sata, odučila sam opet probati roniti. Možda mi bude bolje ako se maknem s broda. I stvarno bi bilo predivno da sam mogla uživati u svemu tome. Tko bi pomislio, oduvijek sam bila morski tip i nikad nisam imala problema s morskom bolešću, a vidi sad. Kud baš sad?

Morski svijet grebena zbilja je poseban. I drago mi je da sam unajmila podvodnu kameru.



Na Velikom koraljnom grebenu stvarno imate što za vidjeti. Zabilježeno je 30 vrsta kitova, dupina i pliskavica, 6 vrsta kornjača, 215 vrsta ptica, 17 vrsta morskih zmija (ovaj podatak i bolje da nisam znala prije dolaska) i preko 1500 vrsta riba.

Starost grebena je teško odrediti, međutim smatra se da bi mogao imati i do 20 milijuna godina.



Koraljni grebeni prepuni su čudonovatih morskih bića, kao što je npr. ova školjka koja me nenadano pogledala kad sam prolazila pored nje i dala mi par sijedih. I tek sam tada shvatila kako je taj cijeli eko sistem jedno veliko živo biće.

Najveću opasnost za greben predstavljaju klimatske promjene. Globalno zatopljenje dovodi do izbjeljivanja koralja. A tu je i ljudski faktor. Zato se svaka osoba koja dolazi na greben na određeni način iskupljuje plaćanjem pristojbe od par dolara koja se dalje koristi kako bi se zaštitio greben.



Ovaj put ronila sam malo duže, ali i dalje mi je bilo muka. Opet sam se nakon nekog vremena vratila na palubu, skinula odijelo i napokon pozdravila sa svojim doručkom. A uskoro je bilo vrijeme i za povratak. Tek kad je brod krenuo, postalo mi je bolje. Cijeli dan bez vode i hrane. Sjetila sam se Chantal i pomislila kako bi ja potegnula ruku na samu sebe da moram ostati 7 dana na brodu. I sjetila sam se Tomislava Perka koji je putovao 3 tjedna brodicom po Indijskom oceanu. Dajte mi odmah uže i strop. A vi, ako se ikad otisnete na nešto slično, sjetite se ove moje priče i tablete. I tablete!

Unatoč svemu, ovaj jednodnevni izlet ostao je jedno prekrasno iskustvo kojeg ću se zauvijek sjećati. A morska bolest? Ma tko je šljivi. Ipak sam ronila na najvećem živućem biću. A možda ga jednog dana vidim i iz svemira.

A kako je taj moj dan prošao i kako je sve izgledalo, možete vidjeti u kratkom filmiću. 

Još Sandinih priča i avantura potražite na njenom blogu Gate 32 ili na Facebook stranici.

 

  • #Kamo putovati
  • #sanda radoš
  • #Australija
  • #Veliki koraljni greben
  • #gate 32
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gojzericama po Slavoniji: Najbolje staze za planinarenje nedaleko od Slavonskog Broda
Priroda za pamćenje
Gojzericama po Slavoniji: Najbolje staze za planinarenje nedaleko od Slavonskog Broda
Pohana piletina panko bez jaja recept
Bez jaja
Recept za najhrskaviju pohanu piletinu koja će biti gotova za svega 10 minuta
Lunapark za ljubitelje gljiva: Šuma puna tajni koja privlači berače iz cijelog svijeta
Gljiva na gljivi
"Lunapark" za ljubitelje gljiva: Šuma koja privlači berače iz cijelog svijeta
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
Zagrebačka policija objavila detalje napada na starijeg muškarca na Trešnjevci
UŽAS NA TREŠNJEVCI
Policija objavila detalje: Muškarcu pozlilo, dvojac glumio da mu pomaže, a onda je uslijedio užas
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
zdravlje
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Toni Kroos čuo psovku na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam ovo..."
Komična situacija
VIDEO Toni Kroos prasnuo u smijeh zbog psovke na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam..."
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
e to je fešta!
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
tv
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
Nina Badrić u crnom baršunastom odijelu
Od glave do pete top
Nina Badrić ponovno je u "stani i divi se" izdanju, nosi baš fenomenalno odijelo
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Nacionalni park Dzūkija u Litvi - 1
Gljiva na gljivi

"Lunapark" za ljubitelje gljiva: Šuma koja privlači berače iz cijelog svijeta

Lokalni grybautojasi, odnosno berači gljiva, jedni su od najiskusnijih u Europi, a upitate li ih, reći će vam da ulov ovisi o padalinama, vlazi, pa čak i mjesečevim mjenama koje navodno utječu na rast gljiva... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Na grebenu Putovanja
    Sandina pustolovina

    Odmorite oči na trenutak i zaronite u Veliki koraljni greben

  • Nacionalni park Dzūkija u Litvi - 1 Zanimljivosti
    Gljiva na gljivi

    "Lunapark" za ljubitelje gljiva: Šuma koja privlači berače iz cijelog svijeta

  • Kuća za odmor Perunika, Novalja, Airbnb - 7 Putovanja
    64 eura na noć

    Kuća pored mora na otoku Pagu idealan je izbor za punjenje baterija i dubinski odmor

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close