Veliki Bazar u Istanbulu izgrađen je početkom 15. stoljeća i najstarija je natkrivena tržnica na svijetu. Trenutačno je natkriveno više od 54 tisuća kvadratnih metara što ga čini i jednom od najvećih natkrivenih tržnica na svijetu. Drugim riječima, nastavite čitati, ako se želite dobro pripremiti prije ulaska u ovo carstvo od 56 pasaža koji su dom preko 4 tisuće trgovina i njihovih vlasnika koji jedva čekaju da na vama upotrijebe sve trikove prodaje koje znaju.

U početku je to bila mala tržnica

Veliki Bazar osnovao je Mehmet II odmah nakon što su Otomani osvojili Istanbul 1453. godine, a u svrhu osiguravanja financijskih sredstava za izgradnju Aje Sofije. Ubrzo je započela gradnja natkrivene tržnice čija je konstrukcija u početku bila posve izgrađena od drva da bi danas bila u kombinaciji kamena i cigle. Najstariji zgrada unutar bazara je Cevahir ili Ic Bedesten, a samo nešto mlađa je Sandal Bedesten, što u prijevodu znači tržnica odjećom i obućom. Na Velikom bazaru svaka ulica ima svoju namjenu i unatoč činjenici što ima još svega nekoliko tradicionalnih proizvođača, koji sami proizvode svoju robu, još uvijek živi snažna uspomena na vremena kada se šetnjom kroz bazar moglo naučiti štošta iz pojedinih zanata, ali i kupiti proizvoda direktno 'ispod malja' i dok su još uvijek bili 'vrući'.

Zanimljiv je način na koji je riješeno pitanje konkurencije. Sve do 19. stoljeća bilo je strogo zabranjeno javno isticanje nazive trgovina ili loga, tako da su svi imali jednaku priliku. Prvu veliku restauraciju Veliki Bazar doživio je tek 1894. godine kada je Istanbul pogodio veliki potres, a istog trena Bazar su preplavili svjetlucavi natpisi i reklame.

Donedavno Veliki Bazar bio je dom čak 5 džamija, škole, 7 fontana, 10 bunara i česme. Od svih džamija danas je aktivna samo jedna. Veliki Bazar ima 21 vrata, 2 bedema, 17 gostionica, 56 ulica, približno 4 tisuće trgovina i zapošljava preko 30 tisuća zaposlenika.

Zamka za turiste?

Stoljećima je Veliki Bazar bio središte trgovine, rukotvorina i financija na Mediteranu i Bliskom Istoku. Danas ga mnogi vide samo kao zamku za turiste, ali to je samo preoblikovanje istine. Naravno, bez prave pripreme mogli biste ubrzo postati mamac za 'prefrigane' trgovce. No, ako se znate cjenkati kao pravi 'Turčin' mogli biste proći s dobrim cijenama za tepihe, zlato, srebro ili suvenire.

Ja sam, nažalost, imao samo jednom priliku prošetati Velikim Bazarom i moram priznati da nisam uspio proći ni šestinu ukupne površine. Kako biste dobro istražili Veliki Bazar budite spremni da izdvojite dva dana jer toliko vam je potrebno da biste ga prošli i na grubo vidjeli cjelokupnu ponudu.Još ako se planirate cjenkati s trgovcima onda znajte da će vam trebati i malo više vremena od toga.
Savjet za kraj. Pazite što govorite jer se veliki broj trgovaca služi nekim od jezika bivše Jugoslavije, pa vam se može dogoditi da završite kao mi pa da viču na vas, a cijela svita vas gleda kao lopova i manijaka.

Radno vrijeme Velikog Bazara je od ponedjeljka do subote u vremenu od 9 do 19.00 sati, nedjeljom je Bazar zatvoren, kao i praznicima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju