Umjetni ledenjaci visoki 30 metara niknuli su na Himalaji, u planinskoj pustinji Ladakh, smještenoj na krajnjem sjeveru Indije. Ovo je izuzetno hladno mjesto, na kojem se zimi temperature spuštaju i do -30, a godišnje padne samo 100 milimetara kiše. Lokalnim stanovnicima, koji žive u selima na visinama od 2700 do 4000 metara, izuzetno velik problem predstavlja nestašica vode.

Sela su nastala oko ledenjačkih potoka koji se slijevaju u rijeku Ind. Dosad su ljudi preživljavali tako da bi preusmjeravali potoke, gradeći kanale prema pustinjama u kojima bi uzgajali razno povće, pšenicu, ječam i drveće poput jabuka, marelica, topole i vrbe.

Umjetni ledenjaci Umjetni ledenjaci (Foto: Ice stupa)

Većina sela suočena je s velikim nedostatkom vode, osobito tijekom 2 kritična mjeseca, travnja i svibnja, kada više nema vode u potocima, a mještani nemaju čime zalijevati svoje usjeve. Trebaju preživjeti do sredine lipnja kada se pustinja pretvara u oazu, a zbog brzog otapanja snijega i ledenjaka u planinama kreću i poplave. Do sredine se rujna poljoprivredne aktivnosti smiruju, a mali potoci vode i dalje teku prema Indu, a nisu iskorišteni.

Nakon dvije godine eksperimentiranja na SECMOL-u, alternativnom institutu u samostanu Pheyang, ove zime krenulo je postavljanje umjetnih ledenjaka. Voda koja se ne bude upotrijebila zaledit će se u umjetni ledenjak koji će držati sve do kraja lipnja, pa će farmer imati vode kada im je najpotrebnija.

Umjetni ledenjaci Umjetni ledenjaci (Foto: Ice stupa)

Za "gradnju" ledenjaka upotrebljava se neiskorištena voda iz potoka. U cijevi oko koje se “gradi” ledenjak, nakuplja se pritisak uzrokovan gravitacijom i voda izlazi van poput vodoskoka i odmah se ledi. Voda se u njima skladišti i čuva za dva najkritičnija mjeseca bez vode - travanj i svibanj, a zahvaljujući svom piramidalnom obliku, ledenjak se prije lipnja neće ni otopiti.

Projekt je pokrenuo Drikung Skyabgon Chetsang Rinpochey i proveo ga u partnerstvu sa SECMOL-om. A zahvaljujući Rolexovoj donaciji, napravit će se 20 ledenjaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju