1. Jamajčanska piletina s grila

Svatko može piletinu marinirati s tropskim začinima i ispeći na grilu, ali samo na Jamajci ovaj se specijalitet priprema po 'originalnoj' recepturi, na roštilju s ugljenom i točno određenom količinom dima. Jamajčanska piletina (eng. Jerk chicken) prava je gastronomska pustolovina.

2. Filipinski Halo-Halo
Halo-halo, ili u prijevodu s filipinskog - Mješavina-Mješavina, neobičan je spoj lokalnog voća, povrća, šećera i riže s dodatkom leda. Riječ je o kompleksnom desertu koji uključuje sladoled, poširane i karamelizirane slatke plodove, te životopisne boje sastojaka koji tvore zapanjujuću kompoziciju.

3. Singapurski Hokkien Mee

Ljubitelji azijske kuhinje znaju da se najbolje jede upravo na ulici. U Singapuru je od II. svjetskog rata iznimno popularno ovo jelo sastavljeno od tankih rezanaca, svinjetine, jaja, račića, povrća i soja umaka. Za svakoga ponešto!


4. Izraelski falafel
Iako je porijeklo slasnih okruglica od slanutka prženih u dubokom ulju pomalo nejasno, na ulicama Tel Aviva jedu se odlični primjerci ove hrane, koju Izraelci smatraju nacionalnim jelom. Obično se poslužuju sa svježe pečenim pogačama, uz kiselo povrće, ljute začine ili tahini umak.

5. Brazilski Espetinho
U Rio de Janeiru popularna je ulična hrana 'nabijena' na metalni ražnjić po imenu Espetinho. Iako osnovni recept podrazumijeva govedsko ili pileće meso pečeno na grilu, na brazilskim ulicama pod ovim pojmom možete pronaći različitu hranu – sve od hrenovke do komadića ribe.

6. Indijski Bhel Puri
Mumbai je najbolje mjesto da iskušate ovaj indijski street food favorit. Riječ je o kombinaciji riže, rezanaca, povrća, začina i chutneya koji rezultiraju u uzbudljivoj kombinaciji različitih okusa i tekstura.

7. Suppli
Na Siciliji se spremaju arancini, a na ulicama Rima Suppli. U pitanju su kuglice iznenađenja od kuhane riže, začina (a ponegdje i komadića piletine) u čijoj se sredini nalazi rastopljeni komadići mozzarelle.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgledaju ovi street food favoriti, posluženi na tanjuru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju