I dok se nekad o održivosti, ekologiji i sličnom nije uopće razmišljalo, danas su i mnogi putnici zabrinuti za planet, pa prilikom odabira mjesta za iduće putovanje često gledaju koji gradovi drže do „zelenih“ zona. Ipak, ako želite ići u grad koji se nalazi na vrhu popisa, nećete baš veselo trčkarati zelenim livadama na visokim temperaturama, već njima hodati zabundani!

Nizozemska agencija TravelBird pozabavila se najzelenijim gradovima na svijetu kako bi pomogla svim putnicima koji vole prirodu i žele posjetiti gradove koji drže do održivog razvoja. Nekima možda iznenađujuće, ali kao broj jedan na ovoj listi završio je – Reykjavik.

Kako bi došli do rezultata, iz TravelBirda napravili su tri kategorije, koje su trebale pokazati koliko zelenila gradovi imaju. Prva kategorija jest „prirodno zelenilo“, u što primjerice spadaju šume, druga su kategorija površine koje su napravili ljudi (parkovi), a treća površine koje služe za proizvodnju hrane (voćnjaci, vinogradi). Nakon što se ove tri kategorije zbroje, zabilježen je cijeli zeleni prostor koji se potom dijeli na broj stanovnika svakog grada. Tako ispada da svaki stanovnik Reykjavika za „sebe“ na raspolaganju ima 410,84 metra kvadratna zelenila!

Na drugom mjestu našao se novozelandski Auckland, gdje svaki pojedini stanovnik uživa u 357,2 metara kvadratnih zelenila, dok treće zauzima slovačka prijestolnica Bratislava, čiji žitelj uživa 332,99 metara kvadratnih zelenog prostora.

U prvih deset još su se našli Göteborg, Sydney, Prag, Rim, Bern, Hamburg i Riga, pa ako ste u potrazi za zelenilom, bukirajte let za neki od sljedećih gradova.

 

Željezni čovjek od 182 metra novi je najviši spomenik na svijetu

Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra Željezni čovjek - 3 Željezni čovjek - 4 Željezni čovjek - 1 +0 Željezni čovjek - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju