Tri je godine prošlo otkako je obnovljena narodna tradicija obilježavanja i slavljenja Dana oslobođenja Zagreba, 8. svibnja 1945., od nacifašističkog okupatora i kvislinške ustaške vlasti tijekom Drugog svjetskog rata. Tim će povodom i ove godine 6. svibnja gorjeti Trnjanski kresovi na Trnjanskom nasipu i u klubu Močvara, a događaj organizira Mreža antifašistkinja Zagreba.

Tradicija paljenja kresova obnovljena je 2015. u povodu 70. obljetnice Dana oslobođenja. Time je oživljena proslava koja datira iz 80-ih godina prošlog stoljeća i upaljen je jedan krijes, a 2016. godine zapaljena su dva. Ove godine njihov se broj povećava, a povećava se i broj sadržaja tijekom dana, ali i u večernjim satima.

Organizatori su u povodu događaja poručili: "Na mjestu gdje su snage partizanskih odreda i Narodnooslobodilačke vojske ušle u Zagreb prije 72 godine, zajedno ćemo ponovno reći odlučno NE falsificiranju hrvatske i jugoslavenske antifašističke prošlosti, izjednačavanju komunizma i samoupravnog socijalizma s nacizmom i fašizmom te ćemo se suprotstaviti reafirmaciji ustaštva nauštrb pobjedničkog partizanskog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe, koji su Hrvatskoj stvorili autentično mjesto na svijetloj strani suvremene civilizacije.

Naša motivacija za obnovu tradicije Trnjanskih kresova sve je veća, dok je razloga za borbu nažalost sve više: postrojavanja crnokošuljaša, medijski napadi na kritičku misao i fizički na one koji su drugačiji, obrušavanja na (nezavisne) medije i kulturne institucije te svakodnevne prijetnje svim pravima stečenima upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom, od seksualnih i reproduktivnih prava žena, preko prava na rad, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu do prava na stambeno zbrinjavanje, zahtijevaju naš otpor i neprekidnu borbu!Antifašizam koji danas želimo živjeti takav je koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku ravnopravnost te solidarnost sa svim manjinskim i ugroženim socijalnim grupama. Naše zajedništvo nije samo prva, već i posljednja linija obrane svega što je dosad izboreno, no i temelj onoga što će tek doći! Tako ćemo i ove godine simboličnom gestom odati počast borbi kojoj dugujemo mnogo, ali najviše da je nastavimo."

Tijekom 8. Antifa night možete očekivati radionice, projekcije, nastupe zborova i drugi glazbeni program te grah.

U galeriji pogledajte kako je to izgledalo protekle dvije godine. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju