1. Gljive čuvajte u papirnatom vrećici

Za dugotrajnu svježinu gljiva važno je da plodovi budu suhi, i spremljeni na tamno mjesto. Zato su papirnate vrećice (škrnicle) mnogo bolji saveznici od plastike. Ako vam se gljive previše osuše u hladnjaku, nakratko ih namočite u vodi, i tko ih osvježite.

2. Svježi peršin tretirajte kao buket cvijeća

Kad kupite svježe bilje, umjesto u plastičnu vrećicu, uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prirodnog izvora svjetlost – npr. prozora. Na taj način usporit ćete proces truljenja, a dobit ćete i efektne buketiće, koji će poboljšati miris cijeloga doma.3. Omotajte alumijsku foliju oko stapki celera
Želite li vam da vam stapke celera budu hrskave i svježe što je dulje moguće, omotajte ih u aluminijsku foliju. Aluminijska folija sprečava ispuštanje plina iz povrća koje je zaslužno za prerano truljenje. Od velike koristi ovo pomagalo ima i kod produljivanja roka trajanja banana.

4. Nemojte stavljati rajčice u hladnjak
Ne samo da temperature u hladnjaku uništavaju okus i teksturu rajčice, već i uništavaju sam plod. Da biste izvukli maksimum iz rajčica, držite ih na kuhinjskom stolu, te im dopustite da dozriju do svog maksimuma na sobnoj temperaturi.5. Budite oprezni sa skladištenjem jabuka

Stavite li jabuku u vreću krumpira, spriječit ćete da ovo povrće počne klijati i tako mu produljiti trajnost. No, jabuke ispuštaju plin etilen koji će izazvati kvarenje većine drugog voća i povrća. Najbolje bi bilo jabuke staviti u plastičnu vrećicu i tako pohraniti u hladnjak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju