• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Za šaku kuna: Mirisni sastojak koji pečenje pretvara u senzaciju

Mirisno sijeno nalazi se u kuhinjama ponajboljih chefova svijeta jer jelima daje neodoljivu aromu, a da biste ga iskoristili u svojoj kuhinji, ne morate imati Michelinovu zvjezdicu - aromatizirano ulje priprema se za tren...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 18.04.2019 06:44 komentari
viber Created with Sketch.
Sijeno
Sijeno (Foto:Stockfood)

Kulinarski trend „od staje do bijelih stolnjaka“ nije novost, ali spretni chefovi neumorno pronalaze nove načine na koje mogu iskoristiti mirisnu suhu travu što se koristi kao hrana za životinje.

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Kuhanje sa sijenom nije novost, hrana se priprema na taj način tisućama godina, a u 19. stoljeću Karl von Drais osmislio je i praktičnu kutiju sa sijenom za kuhanje.

Suha trava osobito je omiljena u francuskoj kuhinji koji tako pripremljenu hranu nazivaju dans le foin (pripremljeno u sijenu). Razlog tome je duboka, zemljana nota koju pruža jelu te specifične arome koje otpuštaju eteriča ulja, a sporom pripremom u sijenu meso postaje neodoljivo meko.

Valja imati na umu da se ne radi o sijenu „posuđenome“ iz kaveza kućnog ljubimca, nego o travi uzgajanoj i sušenoj na zemlji uz koju nema automobila i zagađenja.

Vrhunski chefovi sami uzgajaju i suše travu ili kupuju sijeno iz provjerenih izvora. Da bi jelo bilo ukusno, sijeno ne smije biti vlažno ili loše kvalitete. Koristi se za dimljenje mesa, ribe ili povrća, ali i kruha, pripremu aromatičnih jogurta i majoneze, kao i sladoleda.

Najpoznatiji kuhari na svijetu poput Hestona Blumenthala (Fat Duck), Renea Redžepija (Noma), Granta Achatza (Alineja), Daniela Pattersona (Coi), Elene Arzak (Arzak) sijeno su koristili u svojim restoranima kako bi njihova jela dobila opojne mirise i arome dima te mirisnog bilja.

Novi jelovnik Dubravkina puta - 5 Novi jelovnik Dubravkina puta - 5 (Foto: Rajna Raguž Photography)

Koriste ga i naši kuhari. Tako se, primjerice, u čakovečkoj Mundoaki cikla pečena na sijenu kombinirala sa sporo pečenom piletinom, u Noelu se ulje od sijena koristi kao začin, a alpsko je sijeno Robertu Bašiću nadahnuće za sladoled.

Palačinke Hrana i piće 10 najčešćih pogreški zbog kojih palačinke ne uspijevaju

„Djetinjstvo sam provodio na selu kod bake i dede. Kao gradsko dijete, jedna od glavnih okupacija bilo mi je pomaganje njima, a pogotovo kod spremanja sijena za zimu. U tom sijenu uvijek je bio poljskih jagoda," otkrio je pastry chef Dubravkina puta, koji je kreirao je desert koji miriše na pokošenu travu i njegove školske praznike, ali i u kojem se isprepleću suptilni okusi alpskog sijena s jagodom i vanilijom.

Britanski chef Alyn Williams ima recept za pripremu aromatiziranog ulja koje možete koristiti za pripremu domaće majoneze, salate i deserte.

200 grama kvalitetnog sijena stavite u lim za pečenje pa pecite 5 minuta na 180 °C i prelijte s 500 ml maslinova ulja. Kad se ohladi, prebacite u staklenku i nakon tri dana aromatizirano ulje spremno je za uporabu. Tvrtko Šakota Hrana i piće Dom bogova ili vrata u pakao: Hram hrvatskoj namirnici Tvrtka Šakote

  • #kako kuhati
  • #Sijeno
  • #trik
  • #kuhari
  • #noel
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Domaće i iskreno
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
Vrt Majorelle
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Njemačke kompanije se rješavaju zaposlenih i nude izdašne otpremnine
otpuštanje radnika
Na tisuće zaposlenih leti van, ali zato dijele bogatstvo za odlazak! "420.000 eura otpremnine i još se uvijek isplati"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
MasterChef: Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
ČESTITAMO!
Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Češnjak Hrana i piće
    Ispravite ih...

    Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

  • Gulaš Hrana i piće
    Jednostavno, a preukusno

    Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

  • Sendvič Hrana i piće
    U obliku je tajna

    Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close