Kulinarski trend „od staje do bijelih stolnjaka“ nije novost, ali spretni chefovi neumorno pronalaze nove načine na koje mogu iskoristiti mirisnu suhu travu što se koristi kao hrana za životinje.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso

Kuhanje sa sijenom nije novost, hrana se priprema na taj način tisućama godina, a u 19. stoljeću Karl von Drais osmislio je i praktičnu kutiju sa sijenom za kuhanje.

Suha trava osobito je omiljena u francuskoj kuhinji koji tako pripremljenu hranu nazivaju dans le foin (pripremljeno u sijenu). Razlog tome je duboka, zemljana nota koju pruža jelu te specifične arome koje otpuštaju eteriča ulja, a sporom pripremom u sijenu meso postaje neodoljivo meko.

Valja imati na umu da se ne radi o sijenu „posuđenome“ iz kaveza kućnog ljubimca, nego o travi uzgajanoj i sušenoj na zemlji uz koju nema automobila i zagađenja.

Vrhunski chefovi sami uzgajaju i suše travu ili kupuju sijeno iz provjerenih izvora. Da bi jelo bilo ukusno, sijeno ne smije biti vlažno ili loše kvalitete. Koristi se za dimljenje mesa, ribe ili povrća, ali i kruha, pripremu aromatičnih jogurta i majoneze, kao i sladoleda.

Najpoznatiji kuhari na svijetu poput Hestona Blumenthala (Fat Duck), Renea Redžepija (Noma), Granta Achatza (Alineja), Daniela Pattersona (Coi), Elene Arzak (Arzak) sijeno su koristili u svojim restoranima kako bi njihova jela dobila opojne mirise i arome dima te mirisnog bilja.

Novi jelovnik Dubravkina puta - 5 Novi jelovnik Dubravkina puta - 5 (Foto: Rajna Raguž Photography)

Koriste ga i naši kuhari. Tako se, primjerice, u čakovečkoj Mundoaki cikla pečena na sijenu kombinirala sa sporo pečenom piletinom, u Noelu se ulje od sijena koristi kao začin, a alpsko je sijeno Robertu Bašiću nadahnuće za sladoled.

Palačinke Hrana i piće 10 najčešćih pogreški zbog kojih palačinke ne uspijevaju

„Djetinjstvo sam provodio na selu kod bake i dede. Kao gradsko dijete, jedna od glavnih okupacija bilo mi je pomaganje njima, a pogotovo kod spremanja sijena za zimu. U tom sijenu uvijek je bio poljskih jagoda," otkrio je pastry chef Dubravkina puta, koji je kreirao je desert koji miriše na pokošenu travu i njegove školske praznike, ali i u kojem se isprepleću suptilni okusi alpskog sijena s jagodom i vanilijom.

Britanski chef Alyn Williams ima recept za pripremu aromatiziranog ulja koje možete koristiti za pripremu domaće majoneze, salate i deserte.

200 grama kvalitetnog sijena stavite u lim za pečenje pa pecite 5 minuta na 180 °C i prelijte s 500 ml maslinova ulja. Kad se ohladi, prebacite u staklenku i nakon tri dana aromatizirano ulje spremno je za uporabu. Tvrtko Šakota Hrana i piće Dom bogova ili vrata u pakao: Hram hrvatskoj namirnici Tvrtka Šakote