Ljubitelje gorke kave trebali bi svoju omiljenu tekućinu ispijati iz bijele šalice, a oni koji vole nježniji i slađi okus - iz prozirne šalice. To su rezultati studije koja je prije par godina objavljena u magazinu Flavour, a koja je provedena među ljubiteljima kave.

Ispitanicima je ponuđena kava u bijelim, prozirnim i plavim šalicama, koji su potom zamoljeni da komentiraju njen okus. Iako je u svim šalicama bila ista kava, ispitanici su onu u bijeloj šalici ocijenili jačom i gorčom, a tekućinu u prozirnoj slabijom i nježnijom.

Provoditelji studije otkrili su da boje igraju veliku ulogu na našu percepciju okusa. Smeđa tekućina u bijeloj šalici kontrast je koji mozgu odašilje poruku da će popiti nešto jako i gorko. Prozirna šalica, pak, vizualno ublažava tu percepciju.

Kava Hrana i piće Znate li zašto biste trebali staviti sol u kavu?  

Plavu šalicu istraživači su nazvali komplementarnom bojom za kavu, jer ista pojačava dojam jačine kave, iako obećava slatku tekućinu.

Istraživače ovi rezultati ne čude, jer su ranije provedene slične studije s desertima. Pokazalo se, naime, da su voćni kolači slađi, ako ih poslužite na bijelom umjesto na crnom tanjuru...

10 finih jela koja snižavaju loše razine kolesterola u krvi Jela koja snižavaju razine lošeg kolesterola - 6 Jela koja snižavaju razine lošeg kolesterola - 5 Jela koja snižavaju razine lošeg kolesterola - 7 +7 Jela koja snižavaju razine lošeg kolesterola - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju