Na svojem kanalu na YouTubeu podijelio je i recept za svoj omiljeni božićni kolač koji mogu pripremiti i oni što se ne snalaze najbolje sa slasticama. Glavni trik? Umjesto pečenja biskvita koristi se već kupljenim talijanskim božićnim kruhom Panettoneom.

Sastojci za božićni kolač:

1 pakiranje kruha Panettone 
135 grama maslaca
5 velikih jaja
4 žlice smeđeg šećera
100 grama bijelog šećera
300 ml vrhnja za kuhanje
300 ml punomasnog mlijeka
1 mahuna vanilije
3 žlice marmelade od naranče
60 grama tamne čokolade

Priprema:
1. Nožem odrežite dno i vrh kruha Panettone te porežite rubove.

2. Namastite maslacem lim za pečenje promjera 28 centimetara. Preko maslaca posipajte smeđi šećer.

3. Na dno lima poslažite odrezane komade kruha Panettone tako da dobijete više-manje stabilnu podlogu za kolač.

4. U zasebnom loncu ugrijte vrhnje za kuhanje u koje ste dodali mlijeko zajedno sa 125 grama maslaca i jednom mahunom vanilije. Na umjerenoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko pet minuta.

5. U posebnoj zdjeli pjenjačom izmutite pet jaja sa sto grama običnog šećera. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.

6. Maknite vrhnje i mlijeko s vatre, uklonite mahunu vanilije, pa tekućinu postupno prelijte preko jaja. Sve dobro izmiješajte.

7. Trećinu smjese odmah prelijte u lim s Panettoneom. Kruh će odmah "popiti“ većinu te tekućine.

8. U ostatak smjese natrgajte ostatke Panettonea. Prebacite pola dobivene smjese na podlogu od talijanskog božićnog kruha. Smjesi dodajte kockice čokolade i nekoliko žličica marmelade od naranče.

9. Preko toga prebacite ostatak smjese.

10. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Dobar tek!

U videu na YouTubeu pogledajte kako Jamie Oliver priprema ovu poslasticu za Božić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju