Ako zanemarimo činjenicu da je bio istinski glazbeni genije, a sasvim sigurno jedan od najplodnijih i najutjecajnijih glazbenika i skladatelja, Wolfgang Amadeus Mozart bio je pravi sin Salzburga. Prava šteta bi bila posjetiti ovaj barokni grad, a ne posvetiti jedan dan njegovom najpoznatijem stanovniku i steći uvid u fascinantnu povijest.

Započnite dan doručkom u legendarnom kafiću Cafe Tomaselli, Alter Markt 9. Ovaj kafić svojevrsna je institucija u Salzburgu, a sam Mozart bio je čest gost. Omiljeno piće genija bilo je bademovo mlijeko. Kafić Tomaselli savršeno je mjesto za početak obilaska Starog grada, koji je u velikom dijelu isti kakav je bio i u Mozartovo vrijeme.

Odmah iza ugla nalazi se Salzburška katedrala. Iako je katedrala značajna po tome što je najvažnija barokna građevina u gradu ujedno je i crkva u kojoj je Mozart kršten. Odmah lijevo, kod ulaza u crkvu, nalazi se i originalna krstionica. Kasnije tijekom života, kada je bio gradski orguljaš i koncertni majstor, Mozart je skladao brojna djela sakralne glazbe koja će se izvoditi ovdje.

Nakon što ste popili kavu, odšećite do obližnjeg Alter Markta koji se nalazi u ulici Getreidegasse, kako biste posjetili Mozartovu rodnu kuću na broju 9, jedan od dva muzeja u gradu posvećenih Mozartu. Mozartova rodna kuća otvorena je svakodnevno od 9 do 17.30 sati. Unutra su izloženi predmeti koje je Mozart posjedovao kroz svoj život, violina, nekoliko prstena, klavir i njegova pisma. Nedaleko od  rodne kuće nalazi se restoran Stiftskeller sv. Petar koji se smatra najstarijim restoranom u Europi, prvi puta se spominje 803. godine, a koji nudi autentičnu domaću kuhinju u impresivnom povijesnom ambijentu.

Nakon ručka u povijesnom ambijentu, red je za povijesni desert. Sve u ovom gradu vrti se oko slavnog Mozarta, pa tako i jedna jako slavna slastica. Mozart kugle su jedan od najpoznatijih suvenira u gradu i cijeloj Austriji. Iako ih možete pronaći u svakom dućanu diljem grada u raznim varijacijama, originalnu Mozart kuglicu pronaći ćete u čokolateriji Furst, Brodgasse 13. Tu je slastičar Paul Furst, nekih stotinjak godina nakon Mozartove smrti, počeo proizvoditi kuglice od marcipana, obložene s nugat kremom od lješnjaka i umočene u otopljenu čokoladu. Stanovnici Salzburga su toliko bili oduševljeni tim receptom da je Furst zaštitio svoju slasticu, te se i danas originalna Mozart kuglica može kupiti samo u njegovoj slastičarni.

Šetnjom Staatsburcke mostom preko rijeke Salzach doći ćete do Mozartove kuće koja se nalazi na trgu Makartplatz 8. Ovdje se Mozartova obitelj preselila 1773. godine, a danas je to drugi muzej u gradu posvećen njemu. Kuća je bila uništena tijekom II. Svjetskog rata, ali je obnovljena i ponovno otvorena 1996. godine. Unutra se danas nalazi prikaz svakodnevnog života članova Mozartove obitelji, kako bi posjetitelji mogli osjetiti duh dana u kojima su živjeli.

Nedaleko Mozartove kuće nalazi se biblioteka Mozartiana, Schwarzstrasse 26, koja sadrži preko 35 tisuća naslova i u kojoj se nalazi najveća zbirka djela posvećenih Mozartu u cijelom svijetu. Ovdje možete vidjeti neke od originalnih partitura koje je skladatelj napisao za svojega života.

Idealno bi bilo kada biste dan mogli završiti koncertom u Mozarteumu, jednom od Mozartovih opera ili na predstavi u svjetski poznatom kazalištu lutaka, Salzburg Marionette Theater.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju