Japanska tehnologija jedna je od najnaprednijih u svijetu, a što se željeznice tiče, zasigurno prednjače. Jedan od najmodernijih i najrazvijenijih prometnih sustava na svijetu omogućuje pristup skoro do svakog sela, a zbog točnosti rasporeda i brzine vlakova poznati su diljem svijeta. Shinkansen vlakovi osmišljeni su sredinom šezdesetih, a do danas su maksimalno modernizirani.

1. Metak među vlakovima

Shinkansen bullet train, što bi u prijevodu značilo vlak metak, najbrži je vlak u Japanu i jedan od najbržih na svijetu. Futurističkog je izgleda s izduljenim prednjim dijelom neobičnog oblika. Takvim se oblicima pribjegava kako bi se smanjio otpor zraka, vibracije i buke pri velikim brzinama. Najveća brzina koju vlakovi postižu jest i do 300 km/h. Ako ste se u životu vozili samo vlakovima na području Hrvatske, trebat će vam vremena da se naviknete na Japan.

2. Kako funkcioniraju putničke karte?

Japan Rail pass putnička je karta namijenjena turistima i ne može se kupiti u Japanu, već samo prije odlaska na putovanje. Informacije o tome kako kupiti kartu možete pronaći na web stranici Japan Rail Passa. To možete učiniti samo kod ovlaštenih prodavača, pa je tako u Hrvatskoj riječ o putničkoj agenciji STA putovanja u Zagrebu.

3. Preuzimanje karte u Japanu

Prije putovanja zapravo kupujete vaučer koji u Japanu mijenjate za Japan Rail Pass. S vaučerom ne možete putovati japanskim željeznicama te ga zato trebate zamijeniti na jednoj od stanica Japan Rail passa. Jednom kad vaučer kupite, za zamjenu imate 3 mjeseca. Prilikom zamjene tražit će vas da ispunite upitnik i pokažete putovnicu ovjerenu žigom privremeni posjetitelj, koji ćete dobiti prilikom ulaska u državu. Bez valjane putovnice (i žiga) zamjena vaučera za kartu neće biti moguća (obavezno trebate sa sobom imati original putovnicu, kopija ne vrijedi). Jednom kupljen, tip karte ne možete mijenjati.

Kupnjom ove karte omogućena vam je neograničena vožnja 7, 14 ili 21 dan po cijelom Japanu. Postoje prvi i drugi razred, a u prvom je potrebno rezervirati mjesto. Rezervacija sjedala obavlja se bez dodatnih troškova. Rezervaciju možete obaviti u bilo kojem Travel Service Centru ili Rezervacijskom uredu (Midori-no-madoguchi), na stanici ili u prodajnom uredu. Japan Rail Pass inače vrijedi za putovanja vlakovima, autobusima i trajektima. Od vlakova to su: svi iz grupe JR – Shinkansen (osim Nozomi vlakova), brzi i lokalni vlakovi s ponekim izuzetkom, a o valjanosti JR karte za ostala prijevozna sredstva provjerite na stranici STA putovanja.

Ako se odlučite Japanom kretati vlakovima, a to vam svakako preporučujemo, onda je najisplativije uzeti Japan Rail Pass jer je cijena karte za tjedan dana približno ista kao npr. povratna karta od Tokija do Kyota.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju