Manshiyat Naser, Egipat - grad otpada
Ovo predgrađe Kaira pravi je grad otpada. Ovdje se odlaže otpad više od 10 milijuna ljudi, a oni koji ovdje žive nemaju tekuću vodu kao ni struju. Svaki komad slobodnog prostora koji se pronađe zatrpa se otpadom tako da je ovo mjesto zaista grozno za život.




Thames Town, Kina - napuštena Engleska

Postoje mnogi napušteni gradovi diljem svjeta, no ovaj gradić koji se nalazi svega 30 kilometara od Šangaja je zaista poseban. Napravljen je u stilu tipičnog britanskog gradića s ciglanim fasadama ne tako davne 2006. godine, no u njemu - nitko ne živi!


Gibsonton, Florida - samo za frikove
Svi znamo kako su cirkusi i karnevali samo sezonske djelatnosti. No kamo svi ti ljudi i životinje idu kad nije sezona? U Gibsonton! Ovaj gradić je čak promijenio nekoliko zakona kako bi sve egzotične životinje mogle u njemu čekati novu sezonu!




Zarechny, Rusija - zatvoreni grad
Za vrijeme Drugog svjetskog rata brojni su gradovi jednostavno zbrisani s lica zemlje. Maknuti su s karte i optočeni visokim zidinama. Iako su mnogi nakon rata ponovo otvorili svoja vrata, Zarechny je i dan danas ostao zatvoren za strance.

Rennes-le-Chateau, Francuska - grad crkvenih urota
Ovaj je planinski gradić poznat po crkvi koju je dao sagraditi svećenik Francois Berenger Sauniere. On je nanovo sagradio crkvu posvećenu Mariji Magdaleni u kojoj je postavio kip vraga koji drži svetu vodu, a na ulaz je stavio natpis "Terribilis Est Locus Iste" (Ovo mjesto je strašno). Oko njega su vezane brojne teorije zavjere, a cijelo selo je postalo popularno nakon što je Dan Brown napisao svoj bestseler Da Vincijev Kod, za koji je inspiraciju pronašao upravo ovdje.


Noiva Do Cordeiro, Brazil - grad samo za žene

Mnogi tvrde kako bi svijet bio bolje mjesto kada bi svijetom upravljale samo žene. Upravo takvo mjesto možemo pronaći u Brazilu. Grad imena Noiva Do Cordeiro osnovan je 1891. godine od strane Senhorinhe de Lima koja je prognana iz svog sela zbog preljuba. Ona je osnovala svoj grad u kojem danas živi svega 600 stanovnika, većinom žene te tek pokoji muž. No, to se ne računa jer muževi rade u gradu udaljenom stotinjak kilometara od zajednice te kući dolaze samo vikendom. Slutimo stvaranje jednog ovećeg grada u Hrvatskoj pod ovim uvjetima, tko je za!?

Neft Daslari, Azerbajdžan - Grad nafte

Ovaj grad poseban je po više stvari, no ona koja je najzanimljivija je ta što se sastoji od mnogo brodskih olupina povezanih mostovima. Ovdje je sniman i James Bondov film "The World is not Enough", a čudno je to što ako zumirate Google kartu - ovo mjesto nikada nećete pronaći.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju