A pošto smo sad već prekrižili Veneciju s tog popisa, predstavljamo pet gradova koji zaslužuju koristiti se njenim imenom.

Suzhou, Kina
Kada klizite kraj povijesnih kuća koje se redaju uz kanal u ovom gradu pored Shaghaija, čini vam se kao da se nalazite u nekom filmu i samo čekate kada će vas zaskočiti Jackie Chan. I da, vrtovi koji se nalaze uz kanale i mostovi koji premošćuju kanale su točno onakvi kakvima ih zamišljate - bogati i predivni.


St. Petersburg, Rusija
Teško da bi se ovaj grad mogao nazvati pravim ljetnim kanalskim gradom, ali najspektakularniji od svih ruskih gradova jednostavno je neodvojiv od svoje rijeke Neve. Ovdje postoji čak i sustav trajekata kojima možete razgledati grad i iz ove perspektive. Nema boljeg pogleda na crkve i građevine stare preko 200 godina nego iz doslovno žablje perspektive.

Alappuzha, Indija
Plutajući domovi u ovom južnoindijskom gradu ne leže na slikovitom jezeru, nego krstare rukavcima koji se protežu kroz grad. Nekako kao u filmu Deliverance, samo što je bendžo zamijenjen sitarima. Ipak, močvarni krajolik i netaknute plaže na zapadu, pomoći će vam da zaboravite ludosti urbanog života.


Stockholm, Švedska
Švedski glavni grad smješten je na 14 otoka koji su međusobno povezani sa 57 mostova, a to znači samo jedno. Puno mjesta na kojima se članice švedskog Bikini tima mogu sunčati. Dobro, to je samo stara, ali dobra reklama... Ipak je u Švedskoj sunce malo prohladno, što vas nikako ne smije spriječiti da lunjate prekrasnim ulicama i urednim mostovima. Alkohol ne preporučamo, niste toliko bogati...

Cape Coral, Florida
Florida je poznata po dvijema stvarima: sunčanju na brodovima i kupnji nekretnina. I nigdje na svijetu ne možete naći pravo mjesto za kombinaciju ovih dviju stvari nego na ovoj 400 milja dugoj obali kanala. A to znači samo jedno. Možete cijeli tjedan provesti radeći na svojem tenu dok pregledavate povoljne ponude nekretnina uz kanal, koji nije ni star ni šporak! To je život...