Moram priznati da mi nikada ne bi palo na pamet da pišem ovaj članak da se nedavno nisam pronašao u jednoj zaista zanimljivoj situaciji. Naime, prilikom posjeta Amsterdamu prije par mjeseci, posjetio sam i amsterdamski najpoznatiji muzej - Rijksmuseum koji je svojevrsni simbol grada. Uđem ja, 'muvam' se po ulaznoj galeriji, kupim kartu, uđem u muzej kad ono stanem kod jednog stola gdje je neka gospođa dijelila letke.Ja sam naravno stao i morao uzeti svaki u ruku (volim promatrati dizajn letaka i brošura zbog posla kojim se bavim), pa sam tako najbolje zapeo za one šarene, naravno dječje letke. Žena me zaustavi i počinje mi objašnjavati kako to baš i nije za mene, i počinje mi govoriti o njihovoj super naprednoj mobilnoj aplikaciji koja ima istu funkciju kao i audio vodič. Pa super! Uputila me na shop gdje sam za svega 1 euro mogao kupiti svoje slušalice i gle, fakat - ovaj vodič je zakon. Osim što govori, on i usmjerava po samom muzeju kroz fotografije na ekranu. Jeeej.

Potaknuti tom spoznajom, odlučio sam pronaći koji muzeji još imaju slične aplikacije. Ubrzo sam shvatio kako ih mnogi imaju, a samo jedan od njih je primjerice LACMA (Los Angeles County Museum of Art) koji u svojoj aplikaciji ima zavedeno preko sto tisuća umjetničkih djela.

I pariški muzej Louvre ima nekoliko vlastitih aplikacija koje pružaju uvid u 'must see' izložbe kao što su grčke skulpture, slike Boscha, Titiana, Raphaela, Holbeina i skice famoznog Leonarda da Vincija.Ako se kojim slučajem nađete u Londonu, jedan od muzeja kojeg nikako ne smijete zaobići je British Museum (meni osobno najbolji muzej u kojem sam ikada bio). No, prije posjeta svakako preuzmite iz dućana aplikaciju koja će vas uputiti u ono što vrijedi vidjeti prema vašim interesima, a u aplikaciju su uključene i virtualne šetnje, tako da svoj posjet možete planirati već i prije samog odlaska u muzej.

U slučaju da planirate putovanje u njemačku metropolu, svakako vam preporučujem da preuzmete i Museum Island aplikaciju koja na jednom mjestu sadrži sve ključne informacije o čak pet muzeja koji se nalaze na 'Museum island' kompleksu. Iako se ova aplikacija naplaćuje 1,99 dolara, vrijedi svakog centa ili lipe.

Još savjeta za putovanja potražite na Vikendmanijaci.com.