Moram priznati da mi nikada ne bi palo na pamet da pišem ovaj članak da se nedavno nisam pronašao u jednoj zaista zanimljivoj situaciji. Naime, prilikom posjeta Amsterdamu prije par mjeseci, posjetio sam i amsterdamski najpoznatiji muzej - Rijksmuseum koji je svojevrsni simbol grada. Uđem ja, 'muvam' se po ulaznoj galeriji, kupim kartu, uđem u muzej kad ono stanem kod jednog stola gdje je neka gospođa dijelila letke.



Ja sam naravno stao i morao uzeti svaki u ruku (volim promatrati dizajn letaka i brošura zbog posla kojim se bavim), pa sam tako najbolje zapeo za one šarene, naravno dječje letke. Žena me zaustavi i počinje mi objašnjavati kako to baš i nije za mene, i počinje mi govoriti o njihovoj super naprednoj mobilnoj aplikaciji koja ima istu funkciju kao i audio vodič. Pa super! Uputila me na shop gdje sam za svega 1 euro mogao kupiti svoje slušalice i gle, fakat - ovaj vodič je zakon. Osim što govori, on i usmjerava po samom muzeju kroz fotografije na ekranu. Jeeej.

Potaknuti tom spoznajom, odlučio sam pronaći koji muzeji još imaju slične aplikacije. Ubrzo sam shvatio kako ih mnogi imaju, a samo jedan od njih je primjerice LACMA (Los Angeles County Museum of Art) koji u svojoj aplikaciji ima zavedeno preko sto tisuća umjetničkih djela.

I pariški muzej Louvre ima nekoliko vlastitih aplikacija koje pružaju uvid u 'must see' izložbe kao što su grčke skulpture, slike Boscha, Titiana, Raphaela, Holbeina i skice famoznog Leonarda da Vincija.



Ako se kojim slučajem nađete u Londonu, jedan od muzeja kojeg nikako ne smijete zaobići je British Museum (meni osobno najbolji muzej u kojem sam ikada bio). No, prije posjeta svakako preuzmite iz dućana aplikaciju koja će vas uputiti u ono što vrijedi vidjeti prema vašim interesima, a u aplikaciju su uključene i virtualne šetnje, tako da svoj posjet možete planirati već i prije samog odlaska u muzej.

U slučaju da planirate putovanje u njemačku metropolu, svakako vam preporučujem da preuzmete i Museum Island aplikaciju koja na jednom mjestu sadrži sve ključne informacije o čak pet muzeja koji se nalaze na 'Museum island' kompleksu. Iako se ova aplikacija naplaćuje 1,99 dolara, vrijedi svakog centa ili lipe.

Još savjeta za putovanja potražite na Vikendmanijaci.com.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju