Godina nam se lagano bliži svome kraju, pa je red da počnemo planirati što ćemo obići i vidjeti u 2017.
Ugledni Lonely Planet, nedavno je izdao svoj novi vodič naziva "Best in Travel 2017". S obzirom da već duže od 40 godina savjetuje putnike što vidjeti i posjetiti, njihovi savjeti nisu za baciti.

Tako možete naći zemlje koje se najviše isplati posjetiti sljedeće godine, najbolje regije i slično, a vodič iz godine u godinu prati trendove, destinacije i iskustva putnika, tako da ga ne otpisujete olako. Upravo iz najnovijeg vodiča donosimo TOP 10 gradova za 2017. godinu.

Portland, SAD


Grad u Oregonu se ne trudi impresionirati ikoga, ali ipak, kad ga vidite, ostanete impresionirani. To je američki grad budućnosti; prijateljski nastrojen, održiv i mjesto koje iznad svega vrednuje dobar i ugodan život. Što se tiče zemljopisnog položaja, u blizini se nalaze mnoge prirodne ljepote, a tko god je fan NBA košarke, može otići pogledati Blazerse.



Moskva, Rusija


Grad koji je ionako sređen, sljedeće godine bit će još sređeniji, s obzirom da se cijela zemlja priprema za organiziranje Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine. Tako je nedavno napravljen novi aerodrom, dodatno se šire linije metroa, sve se "licka", a i dogodine će sigurno biti velikih proslava, čime će se obilježiti 100 godina Oktobarske revolucije.

> Ruska metropola iz prve ruke: 8 razloga zbog kojih je Moskva veličanstvena

Lisabon, Portugal

Znamenitosti, kultura i kuhinja; zar vam treba išta više? Lisabon je uvijek nekako u sjeni ostalih popularnih, a sličnih destinacija, poput Barcelone i Rima. No, za turiste to je dobra vijest, jer je i osjetno jeftiniji od ta dva grada. Ovdje ćete pronaći razne muzeje, a kad vam oni dosade, uvijek možete uživati u izvrsnoj hrani i zvucima fada…

> Jedan od najstarijih u Europi: Grad ulične umjetnosti sagrađen na 7 brežuljaka

Seoul, Južna Koreja


Više od desetljeća Seoul je pokušavao postati što zelenije i atraktivnije mjesto, a to mu je, zadnjih godina, konačno i pošlo za rukom. Grad je postao sjajna mješavina modernog i tradicionalnog, a sljedeće godine planira se izgradnja visoke platforme poznate kao Skygarden, gdje će biti posađena stabla, cvjetovi, sve nekoliko desetaka metara iznad tla.



Pistoia, Italija

Ljudi često Pistoiu nazivaju "malom Firencom", referirajući se pritom najviše na kulturu i umjetnost koje je krase. Unatoč tome, ovaj toskanski grad vječno je u sjeni Firence i posjećuje ga znatno manje turista, no to će se promijeniti već iduće godine, s obzirom da će Pistoia tada nositi titulu talijanskog glavnog grada kulture. Na taj način turisti će i bolje upoznati ovaj dražesni gradić prepun života.

Ohrid, Makedonija

Dugo već slušamo o biseru Makedonije, a sad ga je pohvalio i Lonely Planet. Nekoć religijski centar zemlje, s izvrsnim geografskim položajem (smješten na istoimenom jezeru), danas se pretvorio u popularno turističko odredište i odmaralište. Ako niste bili, toplo preporučamo.

Merida, Meksiko

Ne postoji grad na Yucatanu s tako dobrom kulturnom ponudom. Bilo koji dan, neovisno o vremenu, naći ćete glazbenike koji nastupaju po ulicama, razne plesne događaje, ali i likovne izložbe. Također, gastronomska scena je u zamahu, a i Merida je proglašena američkim gradom kulture za 2017. godinu.



Los Angeles, SAD

Unatoč reputaciji grada slavnih i glamura, L. A. je postao i jako kulturno središte, gdje vam umjetnost nikad nije bila dostupnija. Grad se ove godine još bolje povezao širenjem metro mreže, radi se pedesetak novih hotela, a s obzirom na veličinu grada, ovdje nema čega nema. Pritom mislimo i na sjajnu ponudu hrane, pa se bonkulovići ovdje neće razočarati.

> Los Angeles: vodič za potpune početnike

Cape Town, JAR

Vlasti Cape Towna trudile su se godinama kako bi dodali kulturu i gastronomiju gradu poznatom po prirodnim ljepotama i čini se kako su u tome konačno i uspjeli. Lokalna gastronomija danas ostavlja bez daha, a svugdje uokolo su i vinski posjedi. Kulturnu ponudu obogatit će otvaranje Muzeja suvremene afričke umjetnosti, pa ako planirate slučajno put Afrike, Cape Town se čini vrlo dobrim odabirom.

Bordeaux, Francuska


Sjećate se da smo vam Bordeaux već predstavili u vodiču za EURO 2016. i tamo napisali kako nosi nadimak "Uspavana ljepotica"? E pa, unatoč tome što je često u prošlosti bio uspavan, grad se sad konačno probudio i spreman je za akciju. Mreža brzih vlakova još će ga bolje spojiti s ostatkom zemlje, pa će vam od Bordeauxa do Pariza uskoro trebati tek dva sata. Što se hrane tiče, recimo samo da restorani niču kao gljive poslije kiše, pa u koji god da uđete, teško možete pogriješiti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju