To koliko ja volim bundevu, vi koji me duže pratite, naravno već dobro znate. Čim smakne kolovoz, ja palim pećnicu i u nju guram slatke bundeve raznih vrsta. Jer to mi je, ujedno, i omiljeni način termičke obrade bundeve, bilo da ću od nje raditi juhu, njoke, umak ili kolač. A ovaj sam put sezonu otvorila baš kolačem! Hajd’ da i od mene na vaš ekran dođe nešto slatko, red je više.

Tadaaaaaaaaaaaaa!

O bundevama sam puno pisala i prije. No ipak evo jedan mali kratki bundevasti pregled: postoje bundeve raznih vrsta, veličina i oblika. U našim su krajevima od davnina poznate, a i nekako najpopularnije tzv. bundeve turkinje, velike sočne bundeve koje pamtimo iz bakinih podruma i smočnica. Kako ove bundeve odlikuje čvrsto meso, idealne su za pečenje.

No za njima nimalo ne zaostaju slatke male hokkaido bundevice koje se mogu konzumirati zajedno s korom (naravno, ako nisu kemijski tretirane). Od njih radimo juhe, stavljamo ih u rižota, dodajemo u nadjeve, od njih radimo složence. A kad nam se jede nešto slatko, poput kolača ili džemova, posežemo za kruškolikom, svijetložutom muškatnom bundevom (butternut).

Tiramisu - 1 Tiramisu - 1 (Foto: Sandra Rončević)

Od svih bundeva ove bundeve mogu najduže stajati (i do dvije godine, zamislite). Inače, bundeve se u komadu mogu čuvati do par mjeseci, ali ih se može i izrezati na kockice pa zamrznuti ili ispeći, pretvoriti u pire, rasporediti u vrećice pa tako zamrznuti.

No vratimo se mi na moj kolač. Pravi, jesenji, slasni tiramisu s pireom od pečene bundeve. Koje? Muškatne bundeve! A kako sam ga radila pogledajte na fotkama ispod. Samo hint, žumanjke sam tukla na pari sa šećerom.
 

A kad sam napravila kremu, koja je bila ne samo predivne žute boje, već i tako genijalnog aromatičnog okusa, krenula sam sa slaganjem tiramisua po klasičnoj metodi. A može se složiti i u zdjelu ili u manje zdjelice/čaše. Kako vam srcu drago.

O samom okusu vam neću puno pričati. Ako volite onaj puni okus bundeve, fine note cimeta i kardamoma, voljet ćete i ovaj kolač. Ja ga volim. Bila je to ljubav na prvi griz.

Nova jesenska ponuda slastičarnice Le Kolač - 5 Hrana i piće Zagrebačka adresa na kojoj se Bajadera i Griotte jedu u obliku kolača

Recept za tiramisu

Sastojci:

400 g piškota (savoiardi)

0,5 litre crne kave

1 dcl Amaretto likera ili ruma

1 žličica cimeta

Krema:

350-400 g pečene muškatne bundeve pretvorene u pire

250 gr sira mascarpone

200 ml slatkog vrhnja (za šlag)

1 žličica kardamoma

2 žumanjka

2 velike žlice šećera

2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)

Za posipanje:

1 pakovanje amaretti keksa ili gorki kakao

Postupak: 

1. Skuhajte kavu (turska, espresso ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se kava ohladila, izlijte je širu posudu, dodajte joj žličicu cimeta, Amaretto ili rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.

2. Napravite kremu: odvojite 2 žumanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo), šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte žličicu kardamoma i pire od bundeve pa sve dobro izmiješajte, potom dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se smjesa ne sjedini. NAPOMENA: žumanjke možete termički obraditi tako da ih kratko tučete sa šećerom na pari.

3. U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.

4. Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.

5. Pripremite kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite jedan dio kreme i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje složite po nanesenoj kremi. Kad ste završili sa piškotama, premažite ih preostalom kremom.

NAPOMENA: tiramisu možete slagati i u zdjelu pa vaditi žlicom te u manje zdjelice ili čaše.

6. Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa ili mrvljenim amaretti keksima i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Još Sandrinih priča i recepata potražite na njezinu blogu O slanom & slatkom: o svemu, na Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju