• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Pripremite pećnice: Recept za tiramisu koji je lako obožavati

Pravi, slasni tiramisu s pireom od pečene bundeve. Koje? Muškatne bundeve! A kako sam ga radila pogledajte na fotkama ispod. Samo hint, žumanjke sam tukla na pari sa šećerom...

Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 8.09.2019 08:58 komentari
viber Created with Sketch.
Tiramisu - 2
Tiramisu - 2 (Foto:Sandra Rončević)

Galerija Tiramisu s bundevom - 4 5 Tiramisu - 1 5 Tiramisu s bundevom - 3 5 Tiramisu - 3 5

U trendu Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana

To koliko ja volim bundevu, vi koji me duže pratite, naravno već dobro znate. Čim smakne kolovoz, ja palim pećnicu i u nju guram slatke bundeve raznih vrsta. Jer to mi je, ujedno, i omiljeni način termičke obrade bundeve, bilo da ću od nje raditi juhu, njoke, umak ili kolač. A ovaj sam put sezonu otvorila baš kolačem! Hajd’ da i od mene na vaš ekran dođe nešto slatko, red je više.

Tadaaaaaaaaaaaaa!

O bundevama sam puno pisala i prije. No ipak evo jedan mali kratki bundevasti pregled: postoje bundeve raznih vrsta, veličina i oblika. U našim su krajevima od davnina poznate, a i nekako najpopularnije tzv. bundeve turkinje, velike sočne bundeve koje pamtimo iz bakinih podruma i smočnica. Kako ove bundeve odlikuje čvrsto meso, idealne su za pečenje.

No za njima nimalo ne zaostaju slatke male hokkaido bundevice koje se mogu konzumirati zajedno s korom (naravno, ako nisu kemijski tretirane). Od njih radimo juhe, stavljamo ih u rižota, dodajemo u nadjeve, od njih radimo složence. A kad nam se jede nešto slatko, poput kolača ili džemova, posežemo za kruškolikom, svijetložutom muškatnom bundevom (butternut).

Tiramisu - 1 Tiramisu - 1 (Foto: Sandra Rončević)

Od svih bundeva ove bundeve mogu najduže stajati (i do dvije godine, zamislite). Inače, bundeve se u komadu mogu čuvati do par mjeseci, ali ih se može i izrezati na kockice pa zamrznuti ili ispeći, pretvoriti u pire, rasporediti u vrećice pa tako zamrznuti.

No vratimo se mi na moj kolač. Pravi, jesenji, slasni tiramisu s pireom od pečene bundeve. Koje? Muškatne bundeve! A kako sam ga radila pogledajte na fotkama ispod. Samo hint, žumanjke sam tukla na pari sa šećerom.
 

A kad sam napravila kremu, koja je bila ne samo predivne žute boje, već i tako genijalnog aromatičnog okusa, krenula sam sa slaganjem tiramisua po klasičnoj metodi. A može se složiti i u zdjelu ili u manje zdjelice/čaše. Kako vam srcu drago.

O samom okusu vam neću puno pričati. Ako volite onaj puni okus bundeve, fine note cimeta i kardamoma, voljet ćete i ovaj kolač. Ja ga volim. Bila je to ljubav na prvi griz.

Nova jesenska ponuda slastičarnice Le Kolač - 5 Hrana i piće Zagrebačka adresa na kojoj se Bajadera i Griotte jedu u obliku kolača

Recept za tiramisu

Sastojci:

400 g piškota (savoiardi)

0,5 litre crne kave

1 dcl Amaretto likera ili ruma

1 žličica cimeta

Krema:

350-400 g pečene muškatne bundeve pretvorene u pire

250 gr sira mascarpone

200 ml slatkog vrhnja (za šlag)

1 žličica kardamoma

2 žumanjka

2 velike žlice šećera

2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)

Za posipanje:

1 pakovanje amaretti keksa ili gorki kakao

Postupak: 

1. Skuhajte kavu (turska, espresso ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se kava ohladila, izlijte je širu posudu, dodajte joj žličicu cimeta, Amaretto ili rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.

2. Napravite kremu: odvojite 2 žumanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo), šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte žličicu kardamoma i pire od bundeve pa sve dobro izmiješajte, potom dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se smjesa ne sjedini. NAPOMENA: žumanjke možete termički obraditi tako da ih kratko tučete sa šećerom na pari.

3. U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.

4. Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.

5. Pripremite kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite jedan dio kreme i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje složite po nanesenoj kremi. Kad ste završili sa piškotama, premažite ih preostalom kremom.

NAPOMENA: tiramisu možete slagati i u zdjelu pa vaditi žlicom te u manje zdjelice ili čaše.

6. Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa ili mrvljenim amaretti keksima i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Još Sandrinih priča i recepata potražite na njezinu blogu O slanom & slatkom: o svemu, na Facebook stranici i Instagram profilu.

 

  • #Recepti
  • #sandra rončević
  • #O slanom & slatkom: o svemu
  • #tiramisu
  • #bundeva
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Tjestenina s brokulom, graškom i prženim pinjolima
Za 15 minuta
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Recept za tjestenina s brokulom i graškom
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Ogroman potencijal
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Plenković će se sutra u Rimu sastati s talijanskom premijerkom
Iznenadni posjet
Plenković nakon posjeta Vukovaru hitno otputovao u Italiju: Dnevnik Nove TV otkriva razlog
Sudski vještak o požaru Vjesnikovog nebodera
JE LI PODMETNUT?
Sudski vještak otkrio mogući uzrok razornog požara Vjesnikova nebodera: "U djeliću sekunde..."
show
Omar Harfouch se povukao iz žirija za Miss Universe
sve je farsa?
Skandal pred finale: Sudac na Miss Universe se povukao zbog sumnji u namještanje!
Junakinja Domovinskog rata: Dva mjeseca prije pada Vukovara provela u ratnoj bolnici!
''na to nismo bili spremni...''
Ona je junakinja Domovinskog rata: Dva mjeseca prije pada Vukovara proživjela je strahote u bolnici!
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
ŠTETA, SUSJEDI
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
Ovih 16 reprezentacija će igrati europske dodatne kvalifikacije
POSLJEDNJA ŠANSA
Ovih 16 reprezentacija će igrati europske dodatne kvalifikacije
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
tv
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
MasterChef: MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
VEČERAS!
MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
Skrivena sudbina: Došla mu se zahvaliti u bolnici
SKRIVENA SUDBINA
Došla mu se zahvaliti u bolnici
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Vanna u mokrim tajicama i sakou
Kombinacija je zakon
Vanna u "mokrim" tajicama uz koje omiljene jesenske čizme pristaju nepogrešivo
sve
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Pržena bundeva
Za 15 minuta

Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti

Iza ove skromne pržene bundeve krije se fascinantna priča koja počinje u 15. stoljeću u Venciji... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Zapečeni krumpir s jajima Hrana i piće
    Brzo i jednostavno

    Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo

  • Slatka pita od bundeve Hrana i piće
    Jednostavno

    Okus djetinjstva: Recept za starinsku slatku pitu od bundeve

  • Pržena bundeva Hrana i piće
    Za 15 minuta

    Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close