Svaki puta kada putujemo avionom možemo čuti čudan rječnik kojega koristi kabinsko osoblje. Bivša stjuardesa otkriva što najčešći izrazi zapravo znače…

Pripremite vrata za odlazak/dolazak (Prepare doors for departure/arrival)

U hitnim slučajevima i slučajevima evakuacije, tobogani na napuhavanje, koji se obično nalaze pri dnu svakih vrata letjelice, dizajnirani su da se automatski napušu eksplozijom zbijenog (compressed) ugljičnog dioksida i dušika u svega nekoliko sekundi. Ali neće raditi ukoliko osoblje prije polijetanja nije pripremilo vrata, odnosno povuklo polugu koja povezuje tobogan s pragom.

Unakrsna provjera i unakrsna provjera završena (Cross-check i cross-check complete)

Radi se o duploj provjeri prethodne akcije, ali drugu provjeru izvršava druga stjuardesa.

Poziv (All-call)

Razni prijevoznici imaju drugačije procedure za stjuardese i njihovu provjeru vrata. Nekada će provjeru zatražiti u privatnosti, a nekada preko razglasa, pa će tako i putnici čuti što pričaju.

'Odskočno' sjedalo (Jump seat )

Ovaj termin odnosi se na mala sjedala, na kojima su stjuardese prilikom polijetanja, slijetanja i turbulencija. No, čim se oni ustanu, sjedalo se automatski zatvara odnosno 'skače'.

Okretač (Spinner)

Putnicima koji stižu na aerodrom u posljednji tren i nemaju dodijeljeno sjedalo, osoblje poručuje  da sjednu gdje nađu prazno mjesto. Ovo često rezultira time da se putnici okreću okolo tražeći mjesto, odakle i naziv.

Demo

Demo je inače skraćenica za demonstraciju, a u ovome slučaju, odnosi se na informiranje putnika o sigurnosti.

Putnik bez vozne karte (Deadhead)

Ovo je samo izraz za člana osoblja koji je na dužnosti, ali istovremeno leti kao putnik kući nakon smjene.

'Crveno oko' (Redeye)

Ovaj izraz znači noćni let odnosno noćnu smjenu za kabinsko osoblje. Iako noćna smjena zna biti naporna onima koji nisu navikli na to, za druge je olakšanje jer ima manje posla, s obzirom da većina putnika spava.

Oprema (Equipment)

Oprema je zapravo naziv za letjelicu. Pa kada čujete 'Oprema izgleda dobro', znači da nema nikakvih problema na avionu.

Trkači (Runners)

Izraz 'Čekamo trkače', znači da stižu putnici s drugog leta koji je kasnio, pa trče kroz aerodrom da bi stigli. To je znak stjuardesama da se pripreme na spremanje njihove prtljage i smještanje putnika na mjesto, kako bi avion što prije poletio. Neki prijevoznici će čekati trkače, dok drugi nisu toliko ljubazni.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju