Ovaj indijski mauzolej jedna je od najpopularnijih atrakcija na svijetu, a gdje je popularnost, tu su i gužve. Nažalost, gužve često mogu dovesti do nesreća, a upravo potaknuti jednom, vlasti su odlučile kako će ubuduće Taj Mahal dnevno moći posjetiti određeni broj ljudi!

Jedan od simbola Indije, koji godišnje posjete milijuni ljudi, odlučio je promijeniti pravila i ograničiti broj turista koji ga dnevno mogu posjetiti. Ovo je prvenstveno napravljeno kako bi se građevina očuvala, ali i povećala sigurnost.

Ubrzo će samo 30 tisuća domaćih posjetitelja dnevno moći posjetiti Taj Mahal, a za turiste iz drugih zemalja svijeta i dalje nema restrikcija. Razlog tome su očito i cijene karata, jer dok stranci za ulaz plaćaju 1000 rupija (16 dolara), domaćini mauzolej mogu razgledati za simboličnih 40 rupija.Odluka o ograničavanju broj posjetitelja donesena je nakon što je pred kraj prošle godine petero ljudi ozlijeđeno u naguravanju, a sve u želji da posjete Taj Mahal. Nakon toga je odlučeno kako broj posjetitelja dnevno ne smije proći brojku od 30 tisuća, što je znatno smanjenje ako je poznato da vikendom ovdje prošeće i do 70 tisuća duša.

Pretprošle godine Taj Mahal posjetilo je oko 7 milijuna ljudi, a godinama ga posjećuju i slavni poput Billa Clintona, Michaela Douglasa i ostalih svjetski poznatih faca.

U svakom slučaju, vjerujemo kako će ova uredba očuvati Taj Mahal, ali i povećati sigurnost, pa neće biti šanse da nastradate ako odlučite posjetiti ovu građevinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju