Neki spomenici jednostavno su s vremenom postali simboli gradova u kojima se nalaze pa je danas gotovo nemoguće zamisliti Pariz bez Eiffelova tornja i Rim bez Koloseuma. No, jeste li znali da su upravo ta dva spomenika, uključujući i mnoge druge poznate, u jednom trenutku skoro bili srušeni, čime bi iz današnje perspektive nastala prilično velika šteta! Donosimo vam priču o spomenicima koji su srećom preživjeli, a skoro su nastradali, bilo zbog prirodnih razloga, bilo zbog ljudske gluposti.



Rimski Koloseum, jedan od najprepoznatljivijih simbola Vječnoga grada, mjesto u koje danas hrle turisti, nije oduvijek bio tako popularan. Sagrađen je u 1. stoljeću, no otprilike 500 godina poslije o njemu se brinulo sve manje, da bi vrhunac nebrige bio u 15. i 16. stoljeću, kad je s Koloseuma uzimano kamenje koje je korišteno za izgradnju drugih građevina! Srećom, 1780. godine zaštitio ga je sam papa, pa je tako Koloseum ostao živ do današnjih dana, a ponovno je i zasjao starim sjajem.

Kad se već bavimo znamenitostima glavnih gradova, skoknimo na trenutak do Pariza. Najpoznatiji toranj na svijetu, onaj inžinjera Gustava Eiffela, izgrađen je 1889. godine za potrebe Svjetske izložbe, a u to doba Parižani ga nisu voljeli, a pogotovo nisu mogli ni zamisliti kako će jednog dana toranj postati jedna od najpopularnijih građevina planete. Njegovo rušenje bilo je predviđeno 1909., no spasila ga je antena na vrhu, koja se pokazala prilično važnom za rat koji je uslijedio nekoliko godina poslije.

Bijela kuća u Washingtonu, u kojoj sad stoluje Donald Trump, skoro je srušena za vrijeme Rata za nezavisnot. Naime, tad je napadnuta, opljačkana, a sve je bilo spremno i za njeno spaljivanje, no srećom, dan kasnije Washington su pogodila, ni manje ni više, nego 3 tornada koji su potjerali Britance iz glavnog grada.



Egipat se danas, uz piramide, najviše ponosi Sfingom. S obzirom na to da je ona stara više od 4500 godina možemo reći kako je preživjela sve i svašta. Većinu svog "života" bila je nečuvana i prekrivena pijeskom, ali je konačno otkrivena i zaštićena na pravi način 30-ih godina prošlog stoljeća te je od tada, uz piramide, glavna egipatska turistička atrakcija.

Slavna indijska građevina, Taj Mahal, koju je sagradio šah Jahan kao mauzolej za svoju najdražu suprugu, za vrijeme britanske vladavine napadnuta je nebrojeno puta. U jednom trenutku Taj Mahal bio je toliko oštećen da se razmišljalo o njegovom rušenju, no srećom, na kraju je ipak spašen, a 1908. i u potpunosti obnovljen.

Kosi toranj u Pisi zamalo je stradao u Drugom svjetskom ratu, a spasila ga je isključivo vlastita ljepota! Naime, iako je već dao naredbu za rušenje, narednik Leon Weckstein ju je povukao jer nije mogao dozvoliti da svijet ostane bez nečeg tako unikatnog. Što reći nego dobra odluka!



Katedrala Sv. Paula u Londonu još je jedna građevina koju je Hitlerova ludost gotovo stajala "glave". Naime, za vrijeme njemačkog bombardiranja avioni su je pokušavali srušiti, no čini se kako je sačuvao sam Bog. Granate su padale svuda okolo, pa čak i na samu katedralu, ali zanimljivo, legenda kaže kako one nikad nisu eksplodirale...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju