Kako se iz fontane di Trevi svake godine izvadi ogromna količina novca koji turisti bacaju za sreću, nije nikakva tajna. Procjena je da dnevno ljudi ubace oko 4000 eura, što je brojka koja na godišnjoj razini postaje milijunska.

Od 2001. godine, sav novac izvađen iz fontane doniran je Caritasu, iz kojeg su potom pomagali beskućnicima, siromašnima i ostalim stanovnicima grada koji baš i nisu imali sreće u životu. No od 1. travnja, i ovaj put nije u pitanju nikakva šala, gradske su vlasti taj novac odlučile zadržati za sebe, tj. dodati ga gradskom budžetu.

Fontana di Trevi - 2 Fontana di Trevi - 2 (Foto: Guliver / Coverimages)

Naime, time će se financirati obnova postojećih spomenika, ali i dotrajala infrastruktura jer se Rimljani već godinama žale na brojne rupe na cestama, ali i čistoću grada. Ovakva odluka donesena je još 2017., ali je dočekana vrlo kritično te na kraju nije implementirana.

No gradonačelnica Virginia Raggi sad je čvrsto odlučila kako novac više neće ići Caritasu, i čini se da više nema nazad. Naravno, iz Caritasa su prilično ljuti te poručuju kako se nadaju da će grad ipak odustati od ove odluke jer će ona najviše pogoditi siromašne i one kojima je pomoć najpotrebnija.

Fontani Trevi - 1 Fontani Trevi - 1 (Foto: Guliver / Coverimages)

Slavna rimska fontana stara je gotovo 350 godina, ali tradicija bacanja novčića započela je 1954. godine nakon filma „Tri novčića u fontani“. Vjeruje se da ako bacite novac desnom rukom preko lijevog ramena, jednog dana ćete ponovno doći u Vječni Grad, ali i da će vam to bacanje donijeti sreću. S obzirom na to da broj turista i dalje raste, možda je to predviđanje i točno.

Tempirane bombe: Jezera koja svaki čas mogu ispustiti oblak smrti Nyos Kivu - 4 Kivu - 3 +1 Kivu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju