Svake godine se na našem planetu dogodi između 8 i 12 smrtnih slučajeva kojima su uzrok napadi morskih psina. Što znači da je vjerojatnost da će o zadesiti upravo vas tek 1 : 3.7 milijuna. Ako je suditi po ovoj brojci, veće šanse su da ćete umrijeti od novogodišnjeg vatrometa (1 : 340:773), ili pogotovo  da će vas pogoditi munja (1:79.746).

Upravo iz tog razloga, nemojte previše obraćati pozornost na ono što mediji pišu o napadima morskih pasa. Iako oni jesu prijetnja, to nikako nije razlog da se ne okupate. Ne preporučamo vam baš surfanje po oceanima, jer upravo na to otpada 60% napada... No, kako godišnje morski psi ubiju desetak osoba, a ljudi preko 11.500 morskih pasa, još nam je i dobro kako se odnosimo spram prirode...


Ako se i dalje bojite ulaziti u more zbog ove životinje, nabavite si novo odijelo za plivanje ili dasku za surfanje koje su „nevidljive“ morskim psima, a dobar savjet je i da se zadržavate u grupi, jer su veće šanse da će vas morski pas napasti ako ste sami.

Također, ako se kupate na mjestu gdje obitavaju morski psi, razmislite o tome da sav nakit koji imate ostavite na kopnu, jer upravo on zna odašiljati zrake svjetlosti i samim time pozivati na napad. Eto, sada možete mirno na kupanje, sjetite se - imate pedeset puta više šanse da stradate od groma! Uživajte na ljetovanju!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju