Na spomen Sarajeva prvo što nam pada na pamet su ćevapi i turska kava, ali Sarajevo je puno više od toga. Grad koji se oporavio od rata, danas je nadaleko poznat po svojoj ljubaznosti i sigurnosti, a čak ga je i poznati vodič Lonley Planet 2010. godine svrstao u TOP 10 destinacija za 2010. godinu. Udaljen svega 450 kilometara od Zagreba, Sarajevo je idealna vikend destinacija a kako provesti vikend saznajte u našem itineraru.

Prvi dan
9.00
Započnite svoj dan kao i većina lokalnih stanovnika sa šalicom prave, jake bosanske kave u jednom od 1300 kafića koliko ih ima diljem cijelog Sarajeva. Kava je okosnica društvenog života Sarajeva, a priprema se tako da se fino mljevena kava prelijeva s vrelom vodom. Poslužuje se u malim šalicama i s nekoliko kockica šećera. Zanimljivo je da se kava u Sarajevu ne kuha nego peče, pa se nemojte zbuniti ako čujete nekoga kad kaže da mu ispeče kavu.

10.00
Nakon kave posjetite Latinsku ćupriju, odnosno Principov most, mjesto gdje je ustrijeljen austrougarski nadvojvoda Franz Ferdinand. Ovdje je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu i njegovu trudnu suprugu Sophie zbog čega je 1914. Austro – Ugarska objavila rat protiv Srbije, a što je bio povod za izazivanje Prvog svjetskog rata.

11.00

Nedaleko mosta nalazi se glavno sarajevsko šetalište i shopping ulica Ferhadija. Ovdje ćete pronaći mnogo malih, sjajnih butika, ali i puno 'Sarajevskih ruža'. Riječ je o tragovima koji su ostali nakon mina koje su pale na tlo Sarajeva za vrijeme opsade grada, a koje su ostavile karakterističan uzorak. Ti tragovi kasnije su ispunjeni crvenim voskom i prozvani 'Sarajevskim ružama' u spomen na patnju grada.



13.00

Upustite se u lutanje Baščaršijom koja odiše posebnom atmosferom te iskoristite priliku kako biste probali tradicionalni ručak. Jedan od boljih izbora je Bosanska kuća, restoran koji poslužuje lokalne specijalitete i čiji ambijent je prepun antiknog namještaja i slika iz 19. stoljeća. Preporuka je da probate Japrak dolmu, punjene listove vinove loze ili Bosanski lonac, mješavinu mesa sa povrćem.

14.30

Nakon ručka pratite zveket oruđa obrtnika do Kazandžiluka, jedne od najstarijih i najljepših ulica u Sarajevu. Ova ulica dobila je svoj naziv po majstorima 'kazandžijama' koji izrađuju predmete od bakra. Tako ćete ovdje pronaći mnoštvo džezvi, šalica za kavu, ali i mnogo drugih predmeta koji su se, ili se još uvijek koriste u svakodnevnoj upotrebi.

Uz sve to, majstori su iskoristili ostatke od deaktiviranih mina i metaka te ih ugravirali i ukrasili tradicionalnim motivima i iz njih napravili vaze, stajala za kišobrane ili olovke. Ovaj dio sarajevskog neba paraju džamije i minareti, a ulice su prepune kafića gdje se kava poslužuje iz bakrenih posuda i sa rahatlukom.

15.00

Sad kada ste razgledali rukotvorine i potrošili nešto konvertibilnih maraka, red je uputiti se u prirodu i upoznati malo drugačije Sarajevo. Na periferiji Sarajeva nalazi se Vrelo Bosne, poznata turistička destinacija za sve one koji vole uživati u prirodi. Riječ je o izvoru rijeke Bosne, parku koji je prepun životinja poput patki i labudova. Ovdje možete uživati u vožnji fijakerom i u jednom od mnogobrojnih restorana.

20.00

Nakon uživanja i opuštanja u prirodi red je da se vrati snaga organizmu. Spustite se na Baščaršiju i odaberite jedan od mnogobrojnih restorana i isprobajte slavne sarajevske ćevape. Koji restoran odabrati ovisi u potpunosti o vama, ponekad se zna dogoditi da ćete jako teško pronaći svoje mjesto. Nakon večere pronađite svoje mjesto u jednom od mnogih kafića, uzmite nargilu i opustite se nakon cjelodnevnog istraživanja.

Dan drugi
9.00
Kao i prvog dana ovo je idealno vrijeme za ispijanje kave. Sada ste već naučili da se kava u Sarajevu pije polako, stoga nemojte žuriti i uživajte u trenutku.

10.30
Ako posjećujete Sarajevo u vrijeme ljetnih mjeseci, kada ovdje vladaju jake vrućine, potražite rashlađenje u Termama Ilidža, koje su jedne od najvećih termi u ovom dijelu Europe. Riječ je o vodenom parku koji se proteže na 15 hektara površine s grijanim vanjskim i unutarnjim bazenima.

12.00

Nemojte previše vremena gubiti na brćkanje u vodi. Istražite multikulturalnost grada posjetom nekoj od mnogobrojnih vjerskih građevina. Jedna od njih je srednjevjekovna pravoslavna crkva. U njoj se nalazi velika zbirka goblena i starih rukopisa koje se svakako isplati vidjeti. Na istoj cesti nalazi se i neogotička Katolička crkva i Židovski muzej, nekada sinagoga, koji datira iz 1581. godine.

14.00

Kada ste ovdje skoknite do Nacionalnog muzeja u kojem ćete istražiti bogatu povijest bosanske glazbe. Sevdah je glavna okosnica bosanske glazbe i na nju su Sarajlije posebno ponosni. U ovom muzeju sevdah zauzima posebno mjesto, a posebno oni koji su dali svoj doprinos popularizaciji sevdaha širom svijeta.



16.00
Nedaleko Sarajeva nalazi se Sarajvski ratni tunel koji prikazuje 25 metara, od ukupno 800 metara tunela koji je iskopan ispod aerodroma. Iskopan je za vrijeme opsade grada, a bio je najstrože čuvana tajna Sarajeva jer su pomoću tunela u Sarajevo stizali hrana, oružje i druge potrepštine. Nakon rata tunel je postao muzej i o njemu je snimljen dokumentarni film.

20.00
Za kraj priuštite si nezaboravan pogled na grad noću i prošećite strmim i krivudavim ulicama do omiljenog restorana 'Kod Bibana', koji se nalazi na vrhu brda. Odavde se pruža prekrasan pogled na grad koji je doslovno kao na dlanu, a uz to hrana je fenomenalna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju