Ismet Huseinović je šesta generacije kazandžija, koji se ovim poslom bavi cijeli svoj život. U sklopu vlastite kazandžijske radnje (Kazandžiluk 18) u Sarajevu nedavno je otvorio muzej koji izlaže tradicijske predmete i posuđe od bakra.

'Muzej kazandžijskog zanata' izlaže razno posuđe za kuhinju i serviranje hrane kao što je kadaifnjak za posluživanje istoimene slastice (kadaif). Ovdje se mogu razgledati velike posude za prijenos vode (đugumi), koji su tisućama puta ispjevani u sevdalinkama, ali i pribor za posluživanje kahve.

U muzeju se mogu razgledati i tradicionalne narodne nošnje, svadbena škrinje (sahara) bez koje se nekoć niti jedna djevojčica nije mogla udati te razni predmeti za rasvjetu, brijačnice i banje od bakra.



Nakad su kazandžije bili najbogatiji zanatlije na Baščaršiji jer su posuđem opskrbljivali cijelu Bosnu i Hercegovinu, no danas ovaj zanat polako umire što zbog sveprisutnosti jeftinih predmeta za kućanstvo na tržištu, kao i činjenici da je riječ o tipično muškom zanatu koje se prenosi s koljena na koljeno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju