Svakog dana smeće nam se napuni ostacima hrane, a neke stvati prevelika je šteta baciti. Pa, ako nemate svoj kompost, dajemo vam nekoliko prijedloga što napraviti s ostacima iz kuhinje.

1. Koru od krumpira, ostatke mrkve i celera, pa čak i gljiva, ljuske od luka i češnjaka možete ubaciti u vrećicu za zamrzavanje i zamrznuti na nekoliko mjeseci. Vrećicu punite dok se ne napuni, a onda te ostatke upotrijebite za bogat i ukusan temeljac koji ćete koristiti za juhe, rižote, gulaše, umake...

Ostatke ubacite u posudu i prelijte vodom te kuhajte oko pola sata na srednje jakoj vatri. Procijedite i imate odličan temeljac koji možete čuvati u frižideru i nekoliko dana te ga upotrijebiti za više jela.

2. Od kore od jabuke i đumbira napravite ukusan čaj.

3. Ljuske od jajeta dobro usitnite i možete ih koristiti kao dodatak gnojivu u vrtu. Ako ih ne usitnite dovoljno, neće se uspijeti razgraditi. Usitnjene ljuske možete koristiti i kao pomoć pri pranju suđa, konkretno zagorene i stvrdnute hrane na posudama. Uz pomoć ljuski možete ih sastrugati, ali mi osobno više volimo žicu za ribanje suđa.

Ostaci hrane Ostaci hrane (Foto: Gulliver/Thinkstock)

4. Brojno povrće možete ponovno uzgojiti sami od ostataka. Tako, naprimjer, možete uzgojiti gomoljasto povrće, razne vrste luka... Neke je dovoljno samo s korijenom staviti u zemlju, poput luka (dio oko korijena samo, ostatak iskoristite u obroku), a neke treba prvo staviti u posudu s vodom da im izbije korijen, poput krumpira, batata... Vodu promijenite svaki drugi dan, a kada primijetite da su korjenčići izbili, posadite u teglu i dobro zalijte.

5. Isto možete napraviti i s voćem. Jagode, limun... Osušite koštice i zabijte ih u zemlju, redovno zalijevajte i voće više nećete trebati kupovati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju