Svakog dana smeće nam se napuni ostacima hrane, a neke stvati prevelika je šteta baciti. Pa, ako nemate svoj kompost, dajemo vam nekoliko prijedloga što napraviti s ostacima iz kuhinje.
1. Koru od krumpira, ostatke mrkve i celera, pa čak i gljiva, ljuske od luka i češnjaka možete ubaciti u vrećicu za zamrzavanje i zamrznuti na nekoliko mjeseci. Vrećicu punite dok se ne napuni, a onda te ostatke upotrijebite za bogat i ukusan temeljac koji ćete koristiti za juhe, rižote, gulaše, umake...
Ostatke ubacite u posudu i prelijte vodom te kuhajte oko pola sata na srednje jakoj vatri. Procijedite i imate odličan temeljac koji možete čuvati u frižideru i nekoliko dana te ga upotrijebiti za više jela.
2. Od kore od jabuke i đumbira napravite ukusan čaj.
3. Ljuske od jajeta dobro usitnite i možete ih koristiti kao dodatak gnojivu u vrtu. Ako ih ne usitnite dovoljno, neće se uspijeti razgraditi. Usitnjene ljuske možete koristiti i kao pomoć pri pranju suđa, konkretno zagorene i stvrdnute hrane na posudama. Uz pomoć ljuski možete ih sastrugati, ali mi osobno više volimo žicu za ribanje suđa.
4. Brojno povrće možete ponovno uzgojiti sami od ostataka. Tako, naprimjer, možete uzgojiti gomoljasto povrće, razne vrste luka... Neke je dovoljno samo s korijenom staviti u zemlju, poput luka (dio oko korijena samo, ostatak iskoristite u obroku), a neke treba prvo staviti u posudu s vodom da im izbije korijen, poput krumpira, batata... Vodu promijenite svaki drugi dan, a kada primijetite da su korjenčići izbili, posadite u teglu i dobro zalijte.
5. Isto možete napraviti i s voćem. Jagode, limun... Osušite koštice i zabijte ih u zemlju, redovno zalijevajte i voće više nećete trebati kupovati.