Postoje brojne okolnosti na koje jednostavno ne možete utjecati, no kad se dogodi ono najgore – ne očajavajte. Mi vam donosimo tri zlatna savjeta pomoću kojih vašu dramu možemo pretvoriti u ugodnu avanturu.

 

 
1. Pravilo probušene gume

Check in Check in (Foto: Getty)

Postoji mnogo načina da izađete iz neugodne situacije i umanjite štetu. Najprije svakako odite na aerodrom i potražite predstavnika zrakoplovne kompanije kojom letite. Morate znati da postoji velika vjerojatnost da će u istom tom danu biti dodatnih letova za vaše odredište ili makar za grad koji je blizu vaše finalne destinacije. Vjerujte nam, ne želite propustiti ni taj let. Bez plaćanja dodatnih taksi, postoji velika mogućnost da vas smjeste na neki od tih letova, s obzirom na neslužbenu politiku mnogih avioprijevoznika koju nazivaju flat tyre rule. Upravo to pravilo ''probušene gume'' čuva prava putnike koji su propustili let zbog okolnosti na koje nisu mogli utjecati. Iznimno je važno doći na aerodrom, unatoč doživljenom stresu, jer vas propuštanje leta možda neće ništa ni koštati.

Iako ta politika poslovanja najčešće ne vrijedi za niskobudžetne kompanije, savjetujemo da testirate primjenu toga pravila. Sama odluka da se putniku pomogne u ovakvoj situaciji ovisi o osobi koja predstavlja zrakoplovnu kompaniju na samome izlazu (gateu) i, naravno, broju slobodnih mjesta na sljedećim letovima.

Iako su predstavnici naviknuti i obučeni za rad s nezadovoljnim, nervoznim i uspaničenim turistima, važno je da ostanete pribrani te kontrolirate svoje emocije jer će upravo u takvim trenucima pokazati svoju ljudsku stranu i pomoći vam koliko mogu. Ljubaznost i smirenost učinkovitije su od prijetnji. Budimo realni, oni ionako nisu krivi za vaš problem.

Nakon razgovora s njima i obavljanja potrebne papirologije napravite kopije svih dokumenata i pravila zrakoplovne kompanije, zapišite sve informacije koje ste dobili jer će vam u slučaju kasnije žalbe spomenuti podaci dobro doći.

 

2. Predahnite

Nakon što propustite let, sigurno ćete biti pod velikim stresom koji će vas psihički, ali i fizički iscrpiti.

Lounge prostori u zračnoj luci Lounge prostori u zračnoj luci (Foto: Getty)

Kad vas upute na novi let, uzmite vremena da se rekuperate. Ako ste korisnikDiners Club Croatia Airlines kartice, možete besplatno uživati i u Diners Club Airport Lounge prostoru, koji će dobro poslužiti u ovakvim situacijama.

Kad ste već tu gdje jeste, iskoristite sve pogodnosti kartice i uživajte u Diners Club Airport Loungeu, gdje možete besplatno jesti, popiti kavu, sok, pivo, vino, viski ili što god poželite. Osim toga, imate besplatan Wi-Fi za bezbrižno surfanje ili javljanje bližnjima, bukiranje hotela ako vam je to potrebno, ali možete se i odmoriti na udobnim sjedalima do sljedećeg leta. Iako propuštanje leta stvara dodatne troškove, ovdje nećete potrošiti ni kunu ako ste član Diners Cluba – za vas su sve usluge salona besplatne, samo na ulasku trebate pokazati Diners Club karticu.

Ako još niste korisnik Diners Club Croatia Airlines kartice, sad je pravi trenutak da je zatražite bez plaćanja članarine za prvu godinu korištenja. Akcija traje do 31. prosinca 2018.


3. Duty Free Shopping

Ne biste vjerovali kakvo se carstvo krije na aerodromima, i to uz kakva sniženja! Duty free kupnja je sama po sebi atraktivna jer kupujete proizvode po cijenama nižima i do 20 % u odnosu na cijene u, primjerice, gradskim parfumerijama.

Duty free shopping Duty free shopping (Foto: Getty)

Priuštite si po povoljnim cijenama najdraži miris, omiljenu kremu ili koju slasticu kako biste zaboravili na stres zbog propuštenog leta.

Uz Diners Club Croatia Airlines karticu upravo kupnje na prodajnim mjestima donose vam nagradne milje. Osim kupnje zrakoplovnih karata, nagradne milje skupljate i svakodnevnom potrošnjom – od kruha i mlijeka do kupnje u duty free trgovinama, hotelskog smještaja ili objeda u omiljenom restoranu. Skupljanjem nagradnih milja Diners Club Croatia Airlines karticom sudjelujete u nagradnom programu Miles & More i ostvarujete brojne nagrade – od nagradnih zrakoplovnih karata, smještaja u hotelima ili rent-a-car, do zanimljivih darova brojnih partnera ovog programa. Više o tome pročitajte ovdje.

Možda i nije tako grozno propustiti let, zar ne?

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju