Iskusni sudionici avionskog prometa dobro su upoznati s turbulencijom. Ona je obično popraćena neugodnim osjećajem propadanja ili čak snažnom trešnjom zbog čega mnogi ne vole letjeti.

Turbulencija je normalna pojava i ona ne bi trebala biti razlog za brigu ili paniku.

"Ona je u osnovi samo posljedica nestabilnog strujanja zraka", otkrio je iskusni pilot Patrick Smith i autor nekolicine zrakoplovnih priručnika.

"Svaki dan, svaki let susrećemo se s nekim vrstom nestabilnog strujanja zraka. Ponekad je riječ o nekoliko laganih udara, a drugi puta o snažnijim turbulencijama zbog kojih će vam se proliti kava ili zazveckati tanjuri na stoliću. Iz pilotske perspektive, turbulencija nije sigurnosni problem. Dosadna je, ali ne i opasna." 

Pogledamo li povijest modernog komercijalnog prometa zrakoplovima, teško da će se itko sjetiti putničkog aviona koji je srušen zbog turbulencije.

"Avioni su konstruirani tako da izdrže veliku količinu napora, a snaga turbulencija potrebna da primjerice otkine krilo s aviona, je nešto što sigurno nikada nećete doživjeti u letu zrakoplovom", dodaje Patrick Smith.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju