U moru utrka koje postoje na svjetskoj te iskaču na hrvatskoj sceni, tu i tamo pojavi se neka koja se u mnogočemu ističe. Tako je, kasnije nego u svijetu, canicross trail liga stigla i na hrvatske prostore te ova sportska disciplina nastavlja širiti svoje čari i stvarati ovisnost među ljubiteljima trčanja i među vlasnicima pasa.

Možda se time bavite, a ni ne znate

Canicross je sportska disciplina u kojoj sudjeluju ljudi i njihovi psi. Zapravo, sve se svodi na trčanje čovjeka i povodcem povezanog psa gdje pas vuče vlasnika. Pas je elastičnim povodcem povezan za pojas koji trkač ima oko struka, a pas pritom ima oprsnicu ili ormu kako bi mu se olakšalo kretanje i disanje. Ako rado spajate šetnju sa psom i trčanje kao rekreaciju, onda ste zapravo vrlo blizu onoga što je smisao i canicross utrke, a to je trening i rekreacija za vas, psa i kvalitetno druženje u prirodi.

Ljepote prirode u društvu najboljeg prijatelja

Prva canicross liga u Hrvatskoj Prins Canicross Croatia trail liga održava se uspješno od početka 2019. godine i vodi trkače, šetače, vlasnike pasa i pse po predivnim predjelima Lijepe Naše. Prva je utrka održana u sklopu Samoborske trail lige, pa se po niskim temperaturama trčalo i šetalo po snijegom okupanom Samoborskom gorju. Druga je utrka bila u Osijeku, a sljedeće na repertoaru je upoznavanje ljepota Zagorja na Kalniku u ožujku, u Zaprešiću u travnju itd. Ako volite vikende provoditi sa psima i u prirodi, Canicross trail liga odvest će vas na najljepše šumske i ostale staze i priuštiti vam nezaboravan vikend u prirodi i u društvu najboljeg prijatelja.

Prošećite psa koji traži dom

Osim canicross lige i organiziranih utrka, osnivači lige organiziraju i razna canicross okupljanja, tj. treninge na kojima je ponuđeno nekoliko grupa: šetači i trkači početnici razine 1, 2 i 3 te trkači na 5 ili 7 kilometara. Plan je organizirati ovakva okupljanja na različitim lokacijama diljem Hrvatske, a u suradnji s udrugama koje skrbe o nezbrinutim životinjama, sudjeluju i psi koji traže dom. Svi koji nemaju psa, a voljeli bi sudjelovati, mogu im se obratiti pa će im pomoći pronaći psa za šetnju među onima koji traže dom.

Svi su na dobitku

Ovim načinom rekreacije, bilo na utrci ili na druženju, svi su na dobitku, a dobrobiti su višestruke. Osim što dan provodite u prirodi istražujući ljepote hrvatskih planina, sela, gradova i šuma, vaše će vam tijelo i um biti zahvalni što ste im pružili rekreaciju, svjež zrak i dobre vibracije. A vaš čupavac? Njemu je vjerojatno njuškanje nepoznatog prostora san snova, isto kao i dobra šetnjica, a upravo će ga to dvoje dobro umoriti za sljedećih nekoliko dana. Pas za ovu aktivnost ne mora biti posebno treniran, no svakako je potrebna prigodna oprema, keksići za nagradu prilikom poželjnog ponašanja i malo rastrčavanja prije utrke.

Vrijeme canicrossa tek dolazi

Dosad je u Hrvatskoj održano tek nekoliko canicross utrka, 2015. i 2016. na Kros DOGađanjuBrze šape“ te 2017. i 2018. na Alfa Canis Dog Race na kojoj su, uz canicros, bile discipline bikejoring (pas vuče biciklista) i scootering (pas vuče čovjeka na specijaliziranom skuteru). Nakon toga se canicross disciplina našla na Popišanac trailu 2017. i 2018. te na Podunavlje trailu 2018. Inspirativne i zanimljive, nadahnule su dvije sudionice da organiziraju trail ligu koja se uspješno održava od početka 2019. i upoznaje ljubitelje šetnji, trčanja i pasa s ovom zanimljivom aktivnosti.

Canicross polako pronalazi svoju publiku, a vidite li u svom najboljem prijatelju potencijalnog natjecatelja ili jednostavno želite na druženje s ostalim psima i njihovim vlasnicima, zaputite se na Kalnik ili neku drugu od canicross utrka ili druženja.  

Dubrovački lovac na "zračne tajne" snima nevjerojatne prizore Above Dubrovnik Above Dubrovnik Above Dubrovnik +2 Above Dubrovnik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju